Zeiss Otus 85mm f/1,4 - csúcsminőség elképesztő áron

2014 szeptember 08. - BoriG

Az biztos, hogy csak nagyon kevesen engedhetnek meg magunknak egy közel 4500 dolláros (több, mint 1 millió forintos) lencsét. A német cég felső kategóriás Otus objektívjei azonban így is elég nyomást gyakorolnak a versenytársakra azáltal, hogy megmutatják mi minden lehetséges.

 Kép: Zeiss

A lencsékben utazó német Zeiss hétfőn tett bejelentése szerint nemsoká piacra dobja az Otus termékcsalád második tagját, egy 85mm f/1,4 modellt, amit azoknak szán, akik szeretnének 4490 dollárt áldozni a presztízsre és persze a képminőségre.

A Zeiss Otus 85mm f/1,4 ugyanarra tesz kísérletet, mint a tavalyi 55mm-es modell: a lehető legtökéletesebb képminőség megalkotására –tekintet nélkül az árra. Megfelelően magas minőség mellett a profi fotósok egy csoportja, akik a több tízezer dolláros közepes formátumú digitális kamerákhoz vannak szokva, akár még elfogadhatónak is találhatja az Otus optikák árát, ha így megúszhatja egy olcsóbb, teljes képkockás Nikon (vagy Canon) digitális tükörreflexes vázzal.

Az 55mm-es Otus is páratlanul élesnek bizonyult, a Zeiss pedig a jövő héten, a németországi Photokina kiállításon bemutatandó 85mm-es modellel folytatni szeretné a sort. Az 55mm-es lencséhez hasonlóan még teljesen nyitott rekesszel is kiváló minőségű kép készíthető az Otus 85mm f/1,4-gyel; a vállalat ezt mondta róla:

Optikailag a Zeiss Otus sorozat kiemelkedő képminőséget produkál, nyitott rekesz mellett is. Ez pedig természetes bokeh-t, torzulások nélküli, igazán részletgazdag képeket jelent, magas felbontással a teljes képmezőben, kromatikus abberációtól mentesen, egészen a szélekig kontrasztosan. A képalkotási teljesítmény szinte teljesen változatlan marad függetlenül a téma távolságától. Magas rekeszértékek használhatóak akár closeup fotók készítése esetén is.

 

D4, Otus 85mm f/1,4, f/1,6, 1/200 sec, ISO 800

Annak ellenére, hogy csak nagyon kevés fotós engedhet meg magának ilyen kiadást, az Otus-nak még versenytársai is akadnak. A Canon a napokban csökkentette számos profi lencséjének árát, köztük a 2100 dolláros EF 85mm f/1,2L ll USM lencséét is, és más, 3rd party gyártók is piacra dobtak népszerű modelleket – mint például a 950 dolláros 50mm f1,4 DG HSM a Sigmától.

A 85mm fókusztávolság népszerű a portréfotósok körében, akiket többnyire nem zavar, ha a kép kevésbé éles a sarkok környékén – az arcok fotózásánál inkább arra törekednek, hogy semleges, sima hátteret kapjanak. A Zeiss azonban a természetfotósoknak is szánja az Otus 85mm-t, ami a vállalat elmondása szerint a sarkokban is tökéletesen éles képet készít.

A lencse Nikon és Canon bajonettekkel lesz elérhető szeptember közepétől. Az objektív 9 csoportba rendezett 11 lencsetagja közt egy aszférikus, és hat másik speciális lencse is megtalálható. A lencse legkisebb fókusztávolsága 0,8m. A Canon verzió 1200 grammos és 124mm hosszúságú, a Nikon verzió ennél egy hajszálnyival kisebb és könnyebb. Képstabilizátor viszont egyikben sincs.

A számos Zeiss lencse kizárólag manuális fókusszal rendelkezik, ami gondot okozhat a precíz autofókuszhoz szokott fotósoknak. A Ziess azonban a manuális fókusz előnyeit hangsúlyozza, mondván „a fókusz szabadságát – ami az egyik legfontosabb kreatív elem a fényképezésbe – a művészet eszközeként szó szerint a fotós kezébe adjuk”.

Persze 4490 dolláros vagy 3361 eurós áron az Otus 85mm nem fog sok kézbe eljutni. De napjainkban, amikor a figyelem középpontjában a kisebb, kompakt fényképezőgépek és az okostelefonok kamerái állnak, jó látni, hogy a piacnak ebben a hagyományos szegletében is a legkorszerűbb megoldásokat alkalmazzák a gyártók.

Szólj hozzá!

Címkék: optika Zeiss Otus

A bejegyzés trackback címe:

https://bitsandpix.blog.hu/api/trackback/id/tr536681687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása