Egy kutató szerint feltörhető az utasszállító repülőgépek műholdas kommunikációja

2014 augusztus 05. - BoriG

Ruben Santamarta biztonsági szakértő előadása az eheti Los Angels-i Black Hat konferencián valószínűleg a legnézettebbek között lesz. Ugyanis egy olyan eljárást tervez bemutatni, ami állítása szerint alkalmas lehet egy repülőgép műholdas kommunikációs rendszerének feltöréséhez, a repülőn minden utas számára elérhető fedélzeti WiFi-n és szórakoztató rendszereken keresztül.

Kép: Techworld

Santamarta a Reuters-nek elmondta, a sebezhetőségre akkor derült fény, amikor olyan vállalatok műholdas kommunikációs eszközeinek firmware-jét vizsgálta az un. reverse engineering („fordított mérnöki tevékenység”) módszerrel, mint a Cobham Plc, Harris Corp, az EchoStar Corp's Hughes Network Systems, az Iridium Communications Inc és a Japan Radio Co Ltd.

Elméletileg ezek szerint egy támadó hozzáférést szerezhet egy kereskedelmi légi jármű elektronikai berendezéseihez, és módosíthatja vagy megszakíthatja annak műholdas kommunikációját. Ez pedig – ugyan csak elméletileg – megzavarhatja a repülőgép navigációs és biztonsági rendszereit.

A szakértő elismerte, a módszer alkalmazása valós szituációkban egyáltalán nem egyszerű, ám laboratóriumi körülmények között sikeresnek bizonyult.

A kutatási eredmények nyilvánosságra hozásával Santamarta azt szeretné elérni, hogy a repülőelektronikai eszközöket gyártó vállalatok megszüntessék az általa kockázatosnak ítélt biztonsági rést. Persze vannak olyanok, akik nem értenek egyet vele.

A felsorolt vállaltok közül néhány már reagált a hírekre: úgy nyilatkoztak, átnézték Santamarta kutatási anyagait, és bár annak néhány megállapításával egyetértenek, szerintük a szakértő eltúlozza a kockázat mértékét. A Cobham például kijelentette, lehetetlen, hogy a fedélzeti WiFi-t használva a támadók hozzáférjenek bármilyen fontos műholdas rendszerhez.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bitsandpix.blog.hu/api/trackback/id/tr506575575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása