Kína októberre saját operációs rendszert szeretne

2014 augusztus 26. - BoriG

Egy dologban biztosan egyetért a Google, az Apple és a Microsoft: operációs rendszert építeni kismillió különböző eszközre nem egyszerű. Úgyhogy amikor Kína azt mondja, hogy szeretne saját OS-t fejleszteni, hogy függetleníthesse magát a három nagy gyártó termékeitől, nagy fába vágja a fejszéjét – de a vállalkozás nem lehetetlen.

Kép: microsoft-news.com

És itt a lényeg. Kína eddig sem volt elragadtatva az Egyesült Államoktól, és már a Windows 8-cal is akadtak problémái, így, hogy ne legyen kiszolgáltatva az USA-ban gyártott szoftvereknek, elkészíti sajátját. Bár sok részletet nem közöltek az októberben már használni kívánt operációs rendszerről, azért az sejthető, hogy egy Linux variáns lesz. Miért? Nos, egy Windows vagy OS X szintű új OS létrehozása a semmiből évekig is eltarthat, a Linux viszont rövid utas megoldást kínál egy saját asztali környezet kialakításához. A kínai Ipari és Információs Technológiai Minisztérium szakmai lapjában megjelent nyilatkozat szerint már korábban is létezett kínai OS, de a technológiája még nagyon messze állt a fejlett országokban használatosakétól.

Kína egy asztali operációs rendszerrel szeretne indítani, majd az okostelefonok felé mozdulna el az Android egy verzióját használva. A saját szoftver létrehozása mögött Kínának az a félelme is állhat, hogy az amerikai székhelyű vállalatok kiskapukat építenek termékeikbe, így elősegítve az USA kémkedését.

Persze volt már rá példa, hogy a Linux használata vállalati típusú környezetben nem haladt a terveknek megfelelően, mint ahogy az Münchenben is történt (a német város 10 év után döntött úgy, hogy mégis inkább a Windows-t szeretné használni). A Windows és az OS X is fejlett hálózatkezeléssel és csoportkezeléssel rendelkezik, ez Linux alatt azonban még nem olyan kiforrott. Mindenesetre Kína úgy gondolja, hogy ezzel a szoftverrel dolgozva képes lesz egy a Microsoft, Apple, vagy Google termékeihez mérhető megoldással előrukkolnia.

Kínának jó pár polgára kapcsolódik már az internethez, így a saját OS piacra dobásával akár a Microsoft és mások bevételeire is hatással lehetnek. Persze a Microsoft szerint az országban tízből kilenc Windows kalózpéldány, így végső soron talán mégsem jelent ez nekik akkora érvágást.

Mindenesetre idővel biztosan kiderül, hogy sikerül-e Kínának megépíteni és szolgálatba állítani az operációs rendszert, és hogy nem megy-e mindez az ország produktivitásának rovására.

1 komment

Címkék: Android Linux OS

A bejegyzés trackback címe:

https://bitsandpix.blog.hu/api/trackback/id/tr196636227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reith János 2014.08.27. 17:12:47

Már várható volt, hogy ez előbb-utóbb be fog következni. S vélhetően nem Kína lesz az egyetlen, amely saját operációs rendszert kíván fejleszteni.

Sok területen okozott már meglepetést Kína, így egyáltalán nem elképzelhetetlen az, amit megcéloztak. Ha már októbertől használni kívánják az új operációs rendszert, akkor az már készen is van, s nem most kezdenek neki a fejlesztésének.

Az a kérdés pedig, hogy mi számít jobbnak,vagy rosszabbnak, nem dönthető el könnyen. Így például a szerző azon megállapítása is erősen vitatható, amelyet az alábbi módon fogalmazott meg:
„A Windows és az OS X is fejlett hálózatkezeléssel és csoportkezeléssel rendelkezik, ez Linux alatt azonban még nem olyan kiforrott. „

Viszont maximálisan igaza van szerzőnek akkor, amikor az alábbit állítja:
„A saját szoftver létrehozása mögött Kínának az a félelme is állhat, hogy az amerikai székhelyű vállalatok kiskapukat építenek termékeikbe, így elősegítve az USA kémkedését.”

Talán nem kellett volna visszaélni a bizalommal , s a szoftvervásárlókat teljesen hülyének nézni.

Az tény, hogy ma Kínában nem csak az informatika, hanem minden más területen is egy nagyon gyors fejlődés zajlik, igaz, ők alacsony szintről indultak. Ezzel szemben Európa még a több éve tartó válságból sem kecmergett ki, igaz, viszonylag magas szinten van még ma is a jólét. Ha az önmagát fejlettnek nevező világban nem történik valami jelentős változás, ez nem marad már hosszú távon így. Az arisztokratikus magatartásról pedig már ideje volna elkezdeni leszokni, mert a világban nagy átrendeződések prognosztizálhatók.

A Windows 10 %-os legális példányszáma mellett is óriási számokról beszélhetünk, így természetesen meg lehet majd érezni a kiesést, ha az jelentkezik.

Sajnos nem fejtette ki a szerző, hogy ugyan mitől menne a produktivitás rovására az, ha létrehoznak egy saját operációs rendszert. A magam részéről éppen fordítva gondolom. Még ha nem is lesz elsőre tökéletes a megoldás, akkor is óriási előrelépést hozhat Kínának.

Csak mellékesen jegyzem meg, hogy nem is olyan lehetetlen egy LINUX alapú operációs rendszert ma létrehozni, ha ez nekünk, egy kis cégnek sikerült. Csak érteni kell hozzá. és sokat kell dolgozni rajta.

Lásd bővebben: haxson.hu
süti beállítások módosítása