8 dolog, amire érdemes odafigyelni, ha használt lencsét veszel

2014 augusztus 22. - BoriG

A fényképezőgép vázat már megvetted, és most éppen egy használt lencsébe szeretnél beruházni? Ne aggódj, lehet jó állapotú használt felszerelést kapni. Van néhány dolog, amire azért érdemes figyelni, ha használt lencse vásárlásra adod a fejed.

Forrás: Photographytalk

1. Keress jó hírű eladót vagy viszonteladót

Az Amazon és az eBay azok közé a honlapok közé tartozik, ahol rengeteg használt eszköz cserél gazdát. Mielőtt vennél valamit, a biztonság kedvéért nem árt megnézni, milyen visszajelzéseket kapott korábban az eladó. Ha nem bízol meg teljesen benne, a csalódás elkerülése végett érdemes a csomagküldés helyett személyesen elmenni és meggyőződni a felszerelés állapotáról.

2. Olvasd el figyelmesen a leírást

Sokszor az vezet csalódáshoz, ha nem olvassuk végig az online hirdetés szövegét. Érdemes kinyomtatni, vagy képernyőképet készíteni az eredeti hirdetésről.

3. Ellenőrizd a csomag tartalmát

Ellenőrizd, hogy a megküldött vagy – személyes találkozó esetén bemutatott – felszerelés megegyezzen a hirdetésben ígérttel. Győződj meg róla, hogy a felszerelés állapota megegyezik a meghirdetettel. Személyes átvételnél vidd magaddal a kinyomtatott vagy elmentett hirdetés, hogy egyszerűen megállapítható legyen bármilyen eltérés.

4. Vizsgáld meg a lencse fizikai állapotát

Ügyelj a következőkre:

  • Karcos lencse

Vizsgáld meg az objektív elülső és hátulsó elemét is, lehetőleg egy jól megvilágított szobában, hogy jobban láthasd az üveget.

  • Karcos szűrőmenet

Ha karcos, esetleg horpadásos a borítás arra utal, hogy az objektívet már többször elejtették.

  • Kopott lencsevédő sapka (már ha van)

Ez bizony normális használt lencse esetén. A sapka feladata hogy megvédje a lencsét. Persze ha vadiúj sapkát kapsz, az a legjobb.

  • Furcsa zajok

Ha megrázzuk kicsit az objektívet, nem szabad, hogy zörögjön. Ha mégis, annak az az oka, hogy a fókusz- vagy a zoomgyűrű, esetleg a lencsetagok meglazultak.

Forrás: Photographytalk

  • Elmászó zoom (zoom-creep)

Ha zoomobejktívet vásárolsz, érdemes a zoomgyűrűt teljesen elforgatni, és az objektívet így hátsó objektívsapkával lefelé egy vízszintes felületre helyezni. Várj egy kicsit, és figyeld meg, hogy a zoom elkezd-e összecsuklani.

  • Gombásodás

A gombásodást az objektívben megrekedt nedvesség, pára okozza, hosszú idő alatt alakul ki. Hópehelyhez, vagy pókhálóhoz hasonlít, és tovább fog terjedni, ha nem tisztítják meg a lencsét szakszerűen. Egy kisméretű elemlámpa, vagy a mobilod kamerájának vakuja jó szolgálatot tehet. A gombásodás vizsgálatához világíts bele az objektívbe mindkét oldalról. Segíthet az is, ha bármilyen fényforrás felé fordítod a lencsét, aztán alaposan megnézed mindkét oldalról.

  • Kosz, por

Néha némi kosz a lencsén nem jelent semmilyen problémát, és nem befolyásolja a képek minőségét. Jó ötlet azért az árba bekalkulálni a tisztítás költségét.

  • Pára

Lehetséges, hogy az objektív belseje párás. Különösen régi manuális objektíveknél fordul ez elő; ilyenkor az lencse tagokat ki kell cserélni.

Forrás: Photographytalk

5. Vizsgáld át, hogy minden működik-e

  • Autófókusz

Fontos, hogy a fókusz pontos legyen. Ha a legnagyobb rekeszértékkel lősz egy-két képet, könnyen megállapíthatod, hogy szükséges-e az objektív kalibrációja.

  • Manuális fókuszgyűrű

A gyűrű forogjon könnyen, de ne lötyögjön.

  • Rekeszállító gyűrű (manuális objektíveknél)

Forgasd el és figyeld meg, hogy a blende hogy reagál. Ha minden jól megy, régebbi lencséknél kattanó hangot fogsz hallani.

  • A blende lamellái

 A lamellák mozogjanak könnyen, legyenek tiszták és olajfoltoktól mentesek.

  • Képminőség

Érdemes mind az autófókusszal, mind pedig a manuális fókusszal tesztelni. Autófókusz módban előjönnek a kalibrálás hiányosságai, ha pedig manuális módban a kép nem elég kontrasztos és éles, akkor az üveggel lehet probléma.

  • Képstabilizáció/ Remegés-csökkentés/optikai stabilizációs rendszer

A stabilizáció rendszer működésének ellenőrzéséhez keresd meg az IS/ VR/ OS gombot, és kapcsold be, majd nyomd le félig az exponáló gombot. Ha minden jól működik, érezni fogod, ahogy a lencsében elindul a motor. Figyelj a szokatlan zajokra. Válts élő nézetbe vagy videó módba a gépeden, és enyhén rázd meg a kamerához csatlakoztatott lencsét. Mozgatás közben tartsd az exponáló gombot félig lenyomva, így megfigyelheted, hogy a mechanizmus valós időben is működik-e.

  • Kapcsolók (Autófókusz és manuális fókusz kapcsolók, képstabilizátor, fókusz limitáló)

Minden kapcsolónak működnie kell. Kapcsod őket ki-be, és figyeld meg hogy történik-e valami a lencsével. A kapcsolók ideális esetben nem ragadnak be, de nem is lötyögnek.

6. Kérdezz rá a garanciára és a korábbi javításokra

Kérdezd meg az eladót, hogy volt-e valaha is bármilyen probléma az objektívvel. Vizsgáld át az objektívet, és keress a javításra utaló jeleket, pl. csupasz csavarok, nem megfelelő eszközök által okozott karcolások.

7. Kérdezd meg mikor vásárolták és kérj a vásárlás dátumát igazoló papírt

Kérdezd meg milyen régi a lencse, és hogy még megvan-e a blokk. Még az is előfordulhat, hogy a bolti garancia továbbra is érvényben van.

8. Hasonlítsd össze az árakat más eladókéval

Legyél körültekintő, és nézd meg jól, mennyiért adják mások ugyan azt a terméket. Lehet, hogy jobb vásárt is köthetsz, még ha csak pár ezer forinttal is. Nem kellemes élmény a vásárlás után rádöbbeni, hogy elszalasztottál egy jobb vásárt, csak mert nem vetted észre időben. 

Szólj hozzá!

Címkék: tipp objektív használt felszerelés

A bejegyzés trackback címe:

https://bitsandpix.blog.hu/api/trackback/id/tr426626209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása