A Gmail pofonegyszerűvé tette a leiratkozást az idegesítő e-mailekről

2014 augusztus 07. - BoriG

Csodálatos hír a Gmail-es címmel rendelkezőknek: az e-mail fiók kigazolása mától sokkal egyszerűbb lett.

A Google bejelentése szerint a „Leiratkozás” gomb a lap tetejére, a feladó e-mail címe mellé került, hogy könnyebben leállíthassuk a hírleveleket, a közösségi oldalak értesítőit és egyéb promóciós e-maileket.

Eddig, ha egy e-mail felkínálta a leiratkozás lehetőséget, általában az üzenet legaljára görgetve, apró betűket kisilabizálva lehetett csak megtalálni s megfelelő hivatkozást.

„A leiratkozás lehetőségének megkönnyítésével mindenki csak nyer” írja a Google egy Google+ bejegyzésben. „Az küldőknek azért, mert így e-mailjeik kevesebbszer lesznek spamnek címkézve, a fogadóknak pedig nem kell többé az egész üzeneten átrágni magukat ahhoz, hogy egyszerűen lemondjanak egy hírlevelet.”

A Leiratkozás gomb alapjául a Gmail már létező szűrőrendszere szolgál, ami különböző fülek alá (pl. Elsődleges, Közösségi, Promóciók, Fórumok) rendezi a beérkező leveleket.

A funkciót a Gmail már tesztelte a felhasználók egy kisebb csoportján, most pedig végre az összes Gmail-es postafiók megkapta.

 

komment

Címkék: Google

A bejegyzés trackback címe:

https://bitsandpix.blog.hu/api/trackback/id/tr316580597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.08.07. 18:34:59

Az a baj, hogy ha valóban spamről van szó, akkor a leiratkozás sok esetben csak egy dologra szolgált: megerősítetted, hogy elolvastad a spamet, érdemes eltenni a címed és árulni a többi spammer számára.

BKV reszelő 2014.08.07. 21:59:46

Bravó! A leiratkozás link a legveszélyesebb az ilyen e-mailekben! Most majd minden hülye ezt böködi. :D Így kell a webvilág sötét oldalának a keze alá dolgozni! :D Milyen érdek állhat mögötte?

serwer 2014.08.08. 00:03:41

Sírás-rívás, de kb. egy kattintással lehet újabb e-mail-címet létrehozni.
Sok idióta lázadozik a spamek ellen, aztán a brifkóban meg ott lapulnak a vásárlói kártyák, amik sokkal veszélyesebbek az e-maileknél.

Tojglitojas 2014.08.08. 00:52:34

@serwer: ehh, de okosakat írsz. én a céges mailem 1996 óta használom, de a gmail címem sem mai darab. Sokan vagyunk akik nem akarunk pár kattintással két havonta új címet létrehozni. A spammer problémára pedig sem a leiratkozás gomb, sem az általad favorizált új cím generálása nem megoldás.
A múltkor olvastam, h a világon elküldött e-mailek elsöprő többsége spam és az arány csak romlik... és a vírusokról már nem is beszélek, amik az ilyen adathalász levelek linkjeivel befigyelnek a gyanútlan usernek. Ez a spammer gondot szerintem egyenlőre pont, h nem veszi senki komolyan, pedig itt a magán felhasználó kevés dolgot tehet, valami összehangolt központi fellépés kellene ellenük. vagy tényleg fizetőssé tenni a mail küldést, átlag felhasználónak meg napi 20 db mail legyen benne a net csomagjába, ha több kell fizessen.

esferenc 2014.08.08. 04:38:33

A freemailen nemrégtől komoly spamszűrés van. Az eddig napi húsz-harminc levél helyett, csaj három-négy kerül elém, a többi megy a spamba. Ez így nekem megfelel.

mokusfülecske 2014.08.08. 06:30:16

A freemail egy rakás szar. Az is volt, az is marad.

Andie 2014.08.08. 08:46:38

@álfirkász: Ott a pont, ez a dolog rákfenéje. Normális, valóban hírlevélként működő üzeneteknél van valós, és működő leiratkozás. Nem is bonyolult, vagy hagyományos módon küldeni kell egy "köszi nem kérek többet" jellegű üzenetet, vagy van link, és 1 katt. De nem ez az általános sajnos, hanem a kéretlen levéláradat, amire nem TE iratkoztál fel, hanem csak úgy jönnek, maguktól, egyre nagyobb számban. Na ezekről aztán nem lehet leiratkozni, még ha van unsubscribe link, akkorsem. Sőt, 2 jön helyette, mellette.
Úgyhogy ezen szerintem a G okossága sem segít, már ha tényleg csak annyit csinál, hogy a lábjegyzetből kiveszi a címet és felteszi felülre.

Mellesleg nekem még nincs ilyen funkció, most néztem.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.08.08. 08:57:49

@Andie: ha spamnek jelölsz valamit, akkor elvileg két lehetőséget ajánl. Vagy csak megjelölöd vagy jelölöd és le is iratkozol.

inebhedj - szerintem 2014.08.08. 09:36:52

@serwer:

Legalábbis Magyarországon az e-mail forgalom uszkve 99 %-a spam. A mail kiszolgálók erőforrásait ezen aránynak megfelelően - tehát fölöslegesen, és pazarlóan - veszi igénybe.

A sok idióta kezdetű részt inkább átugranám.

Egyébként pedig IP tartomány blokk, például (és a teljesség igénye nélkül) a Root SA illetve a Doclerweb tartományainak blokkolásával jelentősen csökkenthető a bejövő spam-ek száma, igaz ez ugye a gmail esetében nem járható út.

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2014.08.08. 10:12:45

Én régebben minden kéretlen(!) hírlevél küldőt felvettem egy listára, ahonnan rendszeresen tájékoztattam őket erről-arról, csak úgy, cserébe az ő fáradozásaikért. Aztán két címről is jött válasz, hogy azonnal szedjem le őket a listámról, mert megtalálnak. Nem feljelentenek, hanem megtalálnak és lesz nemulass.Természetesen jeleztem nekik, hogy ez lehetséges, amennyiben kölcsönös.

diszkriminans (törölt) 2014.08.08. 11:40:16

@espadazo - Játékbolt::
Annyi agyad persze nincsen, hogy felfogd, a feladó mezőbe olyan e-mail címet tesznek, amilyet akarnak, mondjuk egy másik áldozat címét, te meg őt baszogatod újabb spam-ekkel.

diszkriminans (törölt) 2014.08.08. 11:43:01

Egyébként a spameket azoknak a barmoknak köszönhetjük, akik hajlandóak spam alapján bármit is megvenni. Ha ők nem lennének, nem érné meg spamelni, így viszont ha csak 1000-ből 1 ember hülye, már akkor is megéri.

Ezt ne vegye komolyan senki, mert nyilván a gyakorlatban ilyet nem támogatnék, de a legjobb az lenne, ha azokat az embereket, akik spam alapján bármit vásárolna, megfosztanánk az állampolgári jogaik egy részétől, és nem tekintenénk onnantól kezdve cselekvőképesnek, mert egyébként nem azok.

esferenc 2014.08.08. 13:17:04

@mokusfülecske: Oszt mégis szűrik a spamot. Okos. Épp itt, nagyon okos.

Tetves Dög 2014.08.09. 13:16:28

@esferenc:
A freemail _nem emiatt_ (volt és maradt) egy rakás szar.

Tetves Dög 2014.08.09. 13:24:20

@Tojglitojas:
'Sokan vagyunk akik nem akarunk pár kattintással két havonta új címet létrehozni. A spammer problémára pedig sem a leiratkozás gomb, sem az általad favorizált új cím generálása nem megoldás.'
Így igaz. A legjobb megoldás az, ha a nem igazán fontos helyeken eleve nem a 'normális', esetleg hivatalos címét adja meg az ember. Lehet (és érdemes) csinálni másodlagos címet, amire mehet a spam, leszarom, és amivel mindenféle webshopokba meg ilyenekre lehet regisztrálni; az alkalmi dolgokra pedig vannak 'eldobós' címek.
Még így sem lehet garantálni, hogy az ember címe ne kerüljön föl valamilyen spammer listájára (hiszen elég, ha egy partner megfertőződik, akivel valaha váltottunk egy mailt), de még mindig sokkal kisebb macera a napi néhány kéretlen levelet törölni, mint állandóan címet csereberélni.
süti beállítások módosítása