A Navdy Google Glass-szerű élménnyel turbózza fel a szélvédőt

2014 augusztus 06. - BoriG

Miközben a connected car rendszerek (mint például az Apple CarPlay) az autó műszerfalára úgy tekintenek, mintha az az okostelefon képernyőjének kiterjesztéseke lenne, egy startup vállalkozás az érintőképernyők és gombok nyomogatása helyett a Google Glass-hoz hasonló megközelítéssel okosítaná a járműveket.

Kép: Navdy

A Navdy ugyanúgy értesítéseket és információkat szeretne megosztani a sofőrrel, mint az Android Auto vagy a CarPlay rendszerek, de ellentétben a két nagy gyártó eszközeivel a vezetőnek nem kell levennie a szemét az útról a használatához.

A Navdyval a vezetés a Google Glass-hoz hasonló élményt nyújt. A fejmagasságú kijelzőkhöz (heads-up display) hasonlóan az eszköz egy átlátszó képernyőre vetíti a térképeket, értesítéseket vagy éppen a zenelistát. A kijelzőt úgy alakították ki, hogy a kivetített kép a vezetőtől valamivel kevesebb, mint 2 méterre jelenjen meg, így az vezetés közben is jól látható.

A Navdy társalapítója és technikai igazgatója Karl Guttag szerint jelenleg a piacon megtalálható hasonló termékek használata nem igazán biztonságos.

Kép: Navdy

„A gombok, tekerők és érintőképernyők egyértelműen elvonják a figyelmet az útról” nyilatkozta a Mashable-nek. „Sok ponton lehetne javítani az élményt, biztonságosabbá, természetesebbé és intuitívabbá tenni az eszközök használatát.”

Bár más rendszerekben is elérhető a hangvezérlés funkció – így a CarPlay-ben is –de ezeknél mégis a hagyományos, érintőképernyős bevitel kap nagyobb hangsúlyt.

Guttag hozzátette, a vállalat sok munkát fektetett az appok közötti váltás javításába, azt szerették volna elérni, hogy a telefonhívások és értesítések ne zökkentsék ki a sofőrt a vezetésből.

A Navdy teljes mértékbe hang- és gesztusvezérelt, emellett a felhasználó azt is meghatározhatja, hogy milyen típusú értesítéseket szeretne kapni. Beállítható például, hogy az SMS-eket és közösségi oldalakról származó üzeneteket csak akkor jelenítse meg a készülék, ha az autó áll, vagy teljesen ki is kapcsolhatjuk őket.

Piacra kerüléskor a készülék támogatja majd a Google Térképet, a zenei és kommunikációs alkalmazásokat – a telefonálást, az üzenetküldőket és a közösségi média appokat. A Facebookot ugyan nem lehet majd vezetés közben böngészni, de a Navdy fel tudja olvasni a közösségi média appok értesítéseit és az üzeneteket, már ha ez a beállítást engedélyezzük.

A navigációt nézzük, a Navdy-n egyelőre a Google Maps-et lehet majd használni, a vállalat tervei szerint később a Waze-t és az Apple Maps-et is támogatni fogja.

Guttag és a cég másik társalapítója, Doug Simpson egyrészt elismerték, hogy a különböző országokban és az USA államaiban is eltérő szabályozások vonatkoznak az okostelefonok használatára menet közben, hangsúlyozták azonban, hogy a helyi törvények betartása végső soron a vezető belátásán múlik. Szerintük a Navdy használata sokkal biztonságosabb, mint az okostelefon vagy a műszerfali képernyők bámulása, hiszen a sofőrnek egy pillanatra sem kell levennie a szemét az útról.

A tervek szerint készülék 299 dollárért lesz megvásárolható a 30 napos előrendelési időszak alatt, illetve 2015 elején 499 dolláros áron kerül majd a piacra.

komment

Címkék: autó

A bejegyzés trackback címe:

https://bitsandpix.blog.hu/api/trackback/id/tr516579579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása