Adatainkra vadásznak a Flappy Bird klónok

2014 június 25. - BoriG

McAfee Labs új Threats Report kiadványa szerint a mobileszközök kártevőinek készítői egyre gyakrabban álcázzák látszólag hivatalos appoknak rosszindulatú programjaikat. Jól illusztrálja ezt, írja a biztonsági cég, hogy a Flappy Bird klónok 79 százaléka fertőzött.

Kép forrása: Techcrunch

A McAfee Labs kedden közzétett jelentése (PDF) azt vázolja, hogy milyen új módszerekkel próbálják adatainkat az okostelefonokról és tabletekről megszerezni a számítógépes bűnözők. Minden jel szerint a célpontok a népszerű applikációk másolatai lettek.

Az addiktív Flappy Bird játékot készítője februárban vonta vissza az appboltokból, ez pedig az app másolatainak hadát szabadította a világra. A McAfee Labs szerint ezeknek a klónok olyan kártevőket tartalmazhatnak, melyek segítségével készítőik telefonhívásokat indíthatnak, további appokat telepíthetnek, megszerezhetik kontaktlistánkat, lenyomozhatják földrajzi helyzetünket, vagy akár át is vehetik az irányítást az eszköz felett, üzeneteket küldhetnek és fogadhatnak, felvételeket készíthetnek vele.

„Az ismert nevekben általában megbízunk az Interneten, és hajlamosak vagyunk kockáztatni biztonságunkat, hogy megszerezzük, amire vágyunk.” nyilatkozta Vincent Weafer a McAfee Labs első elnökhelyettese. „2014-ben már többször is bizonyítást nyert, hogy a mobil malware fejlesztők ezt a tulajdonságunkat használják ki, és manipulálják a megbízhatónak tartott mobil applikációk és szolgáltatások már ismerős, ártalmatlan jellemzőit. A fejlesztőknek sokkal több gondot kell fordítaniuk arra, hogy milyen védelmet/korlátozásokat építenek be az appokba, a felhasználóknak pedig jobban oda kell figyelniük a hozzáférések engedélyezésénél.

A McAfee Labs kiadványa azon kívül hogy részletezi, hogyan rejtik el a kártevőket a klón-appokban az internetes bűnözők, a mobil malware más trendjeit is elemzi. A jelentés felhívja a figyelmet a arra, hogy a gyanús URL-ek számának 19%-kal nőtt 2013 utolsó negyedéve óta; a mobil eszközöket támadó kártevők fajtáinak száma 2013 és 2014 közt 167%-kal növekedett; illetve hogy az érvényes digitális aláírással ellátott rosszindulatú programok még mindig népszerűek – 2014 első negyedévében az ilyen jellegű támadások száma 46%-kal emelkedett.

Szólj hozzá!

Címkék: mobil biztonság tablet

A bejegyzés trackback címe:

https://bitsandpix.blog.hu/api/trackback/id/tr876414961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása