Építs gépet Photoshop-hoz, mint egy profi!

2014 június 18. - BoriG

Eric Johansson őrületesen kreatív képei nem egy lakossági laptopon készülnek. A svéd Photoshop zseni most blogján osztotta meg tippjeit az ideális alkatrészek vásárlásához és az erőmű összeállításához.

Forrás: erikjohanssonphoto.com

 

Ebben a bejegyzésben egy kifejezetten Photoshop-ra specializált számítógép építéséről lesz szó. Lehet hogy ez első hallásra kicsit kockának tűnik, de épp azt szeretném megmutatni, hogy egyáltalán nem egy bonyolult feladat. Nagyon fontosnak tartom, hogy az eszközök ne korlátozzák a kreativitást, ezért szerettem volna egy problémamentesen futó, erős gépet. Nem szeretném csak azért egyesíteni a rétegeket Photoshop-ban, hogy a fájl mérete ne legyen túl nagy, vagy hogy gyorsabb legyen a mentés. Néhány kép kevesebb rétegből áll, mások többől, és rendben is van ez így, viszont ehhez egy erős gépre van szükség. De miért jó, ha saját magad építed a számítógéped? Egyrészt a saját igényeidnek megfelelően állíthatod össze, másrészt ha a teljesítményt nézzük, olcsóbban is jön ki, és persze jó szórakozás saját erőből építeni valamit! Persze lehet, hogy ez nem való mindenkinek, de úgy gondolom érdekes lehet, ha megosztom a gondolataimat egy Photoshop-ra optimalizált számítógép építéséről.

Mindig nagyon érdekeltek a számítógépek, és össze is raktam egy párat már régebben is. Most viszont egy olyan felső kategóriás gépet szerettem volna csinálni, aminek minden alkatrésze kifejezetten a Photoshop használatához optimális. A lehető legjobb Photoshop-os számítógépet. Valójában sokkal kevésbé bonyolult, mit ahogy hangzik. Tulajdonképpen olyan ez, mint egy kirakós játék, meg kell találni az összeillő alkatrészeket. Sokat olvasgattam, hogy megtaláljam, kiválasszam a megfelelő alkatrészeket, és sok hasznos információt találtam ebben a cikkben (angolul): [link] 

Forrás: erikjohanssonphoto.com

 

Alkatrészek

 

A következő alkatrészeket használtam:

Ház: Fractal Design Define R4 – A ház főleg az ízlés kérdése, nekem az volt fontos, hogy ne legyen zajos és hogy a dizájn egyszerű legyen .

Alaplap: Asus P9X79 – Ez egy jó, megbízható alaplap, ehhez csatlakozik a többi alkatrész, szóval nem szeretnénk, ha gondok lennének vele.

CPU: Intel Core i7-4960X – Az egyik leggyorsabb otthoni processzor.

Processzorhűtés: Corsair Hydro H75 – Vízhűtéses, csendes és hatékonyan vezeti el a hőt.

Memória: Kingston 64 GB, 1600 MHz – A Photoshop-nak semennyi memória sem elég, és, bár 64GB soknak tűnhet, szeretném hogy a gépem még néhány évig használható legyen.

Merevlemez: 2db Samsung 512 GB 840 PRO és 2db WD Caviar 4 TB 7200 rpm – A gyors merevlemez nagyon fontos manapság, az egyik 512 GB SSD-t rendszerlemeznek használom, a másik 512 GB SSD-t pedig a Photoshop-os projektjeimnek, illetve a Photoshop ideiglenes mentései számára tartom fenn.

Videokártya: nVidia Quadro K4000 – Az EIZO ColorEdge monitorokkal és a DisplayPort kábelekkel együtt ez a videokártya csatornánként 8 helyett 10 bit megjelenítésére képes. Ez pedig finom átmeneteket eredményez.

Tápegység: Corsair 650W RM – Megbízható tápegység, ami megfelelő energiával látja el a rendszert.

Egyéb: egy normál DVD lejátszó, FireWire kártya – Arra az esetre, ha tethered soothing-hoz össze szeretném kötni a számítógépet egy középformátumú digitális fényképezőgéppel.

Monitor: Eizo ColorEdge 276, Eizo ColorEdge 243 – A számítógép egyik legfontosabb része a jó monitor ha biztos akarsz benne lenni, hogy amit a képernyőn látsz, azt fogod nyomtatásban vagy más képernyőkön is viszontlátni. Az utóbbi években Eizo ColorEdge monitorokat használtam, és csak ajánlani tudom őket. Az egyik képernyőn a Photoshop rajzvásznát nézem, a másikon pedig a paneleknek jut hely.

Egér és billentyűzet: Wacom Intuos 5 Large, Logitech világító billentyűzet, Logitech egér – Egy nagy Wacom Intuos 5 rajztáblát használok a két képernyőhöz. Ha csak egy monitorom lenne, egy közepes méretű rajztábla is megfelelne. Hagyományos egér és billentyűzet.

Operációs rendszer: Microsoft Windows 8.1 Pro – Kicsit más, mint a Windows 7, de a Windows 8 nagyon stabil és gyors, és számomra ez a legfontosabb szempont az operációs rendszer kiválasztásánál.

Az alábbi videóban azt is megnézheted, hogyan raktam végül össze a gépet.

 

A merevlemezeket így használom

 

  • Rendszer meghajtó – SSD 512 GB
  • Projektek – SSD 244 GB (A projektlemez egyik fele)
  • Vázlatok – SSD 232 GB (A projektlemez másik fele)
  • Tárhely – 2db 2 TB-os tükrözött (RAID1) merevlemez

 

Forrás: erikjohanssonphoto.com

 

Így néz ki az íróasztalom. Két Eizo ColorEdge moitor, egy nagy méretű Wacom Intuos 5 rajztábla a két képernyőhöz, egér és billentyűzet.

Forrás: erikjohanssonphoto.com

 

Ha érdekel ezen a képen láthatod, hogyan használom a képernyőket és a Photoshop paneleket. A jobboldali képernyőt 90 fokkal elforgatva állítottam be, így a lehető legtöbb réteget és panelt láthatom.

Forrás: erikjohanssonphoto.com

 

Még több info

 

  • Hasznos cikk ami megmondja mire figyelj, ha Photoshop-os gépet szeretnél építeni (angolul): [link]
  • Részletes videó egy számítógép összeszereléséről (angolul): [link]
  • Több infó a 10 bites (30 bites) színekről (angolul): [link]
  • Itt pedig számítógép alkatrészeket vásárolhatsz, vagy akár ezt a teljes konfigurációt is megveheted (svédül): www.dustin.se [link]

 

 

Frissítés: Már egy hónapja használom ezt a számítógépet és nagyon jól működik. Még egyszer se omlott össze vagy fagyott le, jól fut Windows 8 alatt.

4 komment

Címkék: fotó PC Photoshop

A bejegyzés trackback címe:

https://bitsandpix.blog.hu/api/trackback/id/tr856339595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Megnézzük · http://megneznem.wordpress.com/ 2014.06.19. 09:44:51

Tegyük hozzá, hogy ha van 2,75-2,8 millió forintod a gépre (ez a készlet Win 8.1 Pro-val kb. annyi), plusz az igényelt Adobe CC-s programokra meg még felesleges néhány százezred. Ez még nyugaton sem feltétlenül a "minden grafikusnak kell egy ilyen" kategória, itthon meg szerintem csak a legnagyobb kreatív stúdiókban találni ehhez hasonló felszereltségű gépeket (párat)...

Világít a torony 2014.06.19. 16:23:02

Hiába a drága gép, a fölényes manipulációs technológiai ismeret, ha az árnyékok nem egy irányba kalimpálnak, ahogy az a gigantikus gyémántot ábrázáló alkotáson is látszik. A vellanypózna árnyékához kellett volna a többi árnyékot is tájolni. Ez így bukó.

Triest 2014.06.19. 19:03:58

Az én laptopom sokkal kisebb és hordozható. "Eric Johansson őrületesen kreatív képei nem egy lakossági laptopon készülnek"

ZWolfS666 2014.06.19. 19:15:46

Ennyi pénzből sokkal erősebb gépet is lehetett volna építeni (bár a teljes Adobe CC mondjuk csak havi 50 EUR és nem párszáz ezer Ft mint előttem írták). Szinte biztos, hogy játékra igen (vízhűtéses szörnyeket 4K projektorokra kapcsolva) játékra találni itthon, de a legnagyobb kreatív stúdiókban sem ketyegnek ilyenek. Mivel a sok sznob grafikus Mac-et használ :D mert az a menő, például.
Nem olvastam el a linkeken lévő tanácsgyűjteményeket, de ami tuti lenne, ha én építem a gépet, az az Intel alaplap, a rendszernek RAID-be kötött SSD-k (hogy egy kis sebesség legyen, mondjuk ) és a meghajtókat a projekteknek szétszabdalni ilyen módon (miért raknám külön a vázlatokat meg a projekteket meg ilyen sületlenségek?!) agyament dolog. Ami sokkal fontosabb lenne, az egy vagy két független backup tárhely, mert egy ilyen gépben is lehet mondjuk tápgond ami kinyírja az egészet aztán jajj az überkreatív parasztvakító elbaszott árnyékos csodaképeknek, lehet elölről kezdeni. :D
Kétféle monitort tartani sem logikus, és a ColorEdge is érdekes, nem nyomda alá dolgozik, inkább akkor két atom 4K monitor, ha már. :D
süti beállítások módosítása