Sapphire R9 290X Vapor-X 8GB - már a polcokon

2014 május 15. - Schrodingerervin

Még a CeBit 2014 ideje alatt született egy cikk az új Sapphire márkájú AMD GPU-król, amelyek dupla akkora videó memóriával bírtak, mint az átlagos R9 290X. Felkeltette a figyelmünket, vajon a Sapphire egyszerűen csak meg akarta mutatni, mit tud, hogy érdeklődést generáljon, vagy tényleg piacra akarják dobni ezeket a 8 gigás óriásokat. Úgy tűnik a Vapor-X modell végül polcokra kerül, bár világszinten csak egy forgalmazónál lesz majd kapható.

Az egyszerű 1080p felbontású játékokhoz a legtöbb gyártó 1, vagy 2 giga memóriát ad a GPU-hoz – és ez általában elég is. Ennél nagyobb – 3-4 GB-os – kártyák csak a felbontás tovább, egészen 1440p, 1600p, 4K UHD-ig növelésével, több monitor használatával kerülnek szóba, vagy olyan magas felbontású textúra csomagok használatakor, mint ami például a Skyrimben van. Ilyenkor minél több a grafikus memória, annál jobb esélyünk van rá, hogy végül a teljesítmény csökkenése nélkül élvezhessük a minőséget. Egészen mostanáig a legjobb elérhető kártya is csak 6 GB memóriával bírt – ilyen volt a GTX Titan és a Sapphire HD7970. Ahhoz hogy ezeknél jobb, összetettebb képet érjünk el, professzionális szintű grafikus megjelenítőkre volt szükség. A Sapphire azonban újra dupla memóriás videokártyával állt elő, az R9 290X Vapor-X 8Gb-os változatával.

A műszaki adatok egy 2816 SP Hawaii XT grafikus kártyát mutatnak, amelyet Turbo módban egészen 1060 Hz-ig húztak. A memória 5.6 GHz-en fut, két dupla csatlakozású DVI porttal, egy HDMI porttal és egy DisplayPorttal. Két 8 pines tápkábellel hajtott, valamint legalább 600W-os tápra lesz szükségünk a működéséhez. Az eszköz hűtését Vapor-X hűtő segíti, a gyártó pedig szabadalmaztatott szabályozott technológiáját nyújtja a 25%-al jobb energiahatékonyságért: a már említett Vapor-X hűtőt a Sapphire intelligens ventilátor rendszere segíti, mellyel az egyszerűbb 2 dimenziós megjelenítésekkor csak az egyik ventilátor forog.

 

Az alapmodell ára ÁFÁval együtt 225.000 Ft, míg a 4GB-is rendszer 184.000 Ft-os, vagy az R9 290X Matrix kétszázezer körüli árával összevetve kifejezetten barátinak tűnik. Az ár egy része a memóriában keresendő, másrészt viszont exkluzivitásában is rejlik. Az egyetlen kérdés, mennyi ideig tart majd ez az egyediség. A kártyát két év garanciával és hat ingyenes játékkal együtt kaphatjuk kézhez.

A fent említett forgalmazó az Overclockers UK, akiknél a világelső tuningmester Ian ’8Pack’ Parry is dolgozik. Tavaly készült egy interjú is vele, a saját, dedikált 8Pack csomagú ’a világon a leggyorsabb’ eszközök megjelenésekor. Érdekes elgondolás, hogy vajon az OcUK készlet egy része is ebbe az irányba megy majd el, új, nagy teljesítményű, magas felbontású játékok támogatását kiszolgáló eszközökre. Addig is, az OcUK úgy fest rengeteg hardvert tud nyújtani azoknak, akik hajlandóak megfizetni a minőséget.

Forrás: OverclockersUK

További részletek 5/8 ügyben: Információink szerint a 8GB-os Sapphire modellek mindegyikét kizárólag az OcUK forgalmazza majd (illetve lehetséges partnerek az Egyesült Királyságon kívül), így ha Anglián kívül is érdeklődés mutatkozik az egységekre, a gyártónak még többet kell majd előállítania. Sajnos azonban úgy tűnik, egyelőre nem akarnak az eredetileg tervezettnél többet gyártani.

Szólj hozzá!

Címkék: videokártya PC

A bejegyzés trackback címe:

https://bitsandpix.blog.hu/api/trackback/id/tr76210416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása