A Blu-ray lemezek mintázata radikálisan növeli a napelemek hatékonyságát

2014 november 26. - BoriG

A Northwestern Egyetem kutatói nemrégiben a Blu-ray lemez egy új – meglepő, de annál hasznosabb – felhasználási lehetőségét tárták fel. Nem, nem az autó visszapillantó tükrére ragasztották traffipax ellen.

blu-ray, solar panels, discs, pattern

Mi köze van a napelemeknek a Blu-ray lemezekhez? A hírek szerint elég sok. Úgy tűnik, hogy a Blu-ray lemezek nanoszkópikus gödröcskéi – amik a lemez vibráló színéért is felelősek – komoly hatással lehetnek a napelemek hatékonyságára.

Hogy erre a következtetésre jussanak, a kutatók először is bevásároltak (a kísérlethez egy Jackie Chan film, a Volt egyszer egy zsaru Blu-ray verzióját használták – bármi más is megfelel, de ez volt épp leárazva a Best Buy-ban), aztán pedig folyékony műanyagot öntöttek a lemezekre, így gyakorlatilag egy pecsétet hoztak létre.

A Blu-ray lemezek gödröcskés mintázatának lemásolásához az elkészült műanyag pecséteket a napelemek felületére szorították. Több hónapnyi kísérletezés után a kutatók úgy találták, hogy a Blu-ray mintázatú napelemek 20%-kal több fényt nyelnek el, mint hagyományos társaik.

A kísérletetek alapján világos, hogy a napelem felületi kialakítása nagyban befolyásolja a hatékonyságát. A korábbi tanulmányok szerint a célra a legmegfelelőbbek a kvázi-véletlenszerű (nem egészen radnom, de nem is egészen szabályos) minták. A Blu-ray lemezek mintázata kiválóan alkalmas a napelemek hatékonyságának növeléséhez, ami meglehetősen váratlan eredmény, állítják a kutatók. 

Most már csak azt kellene kitalálni, hogy mit csináljunk azzal a rengeteg videokazettával.

Szólj hozzá!

Címkék: napelem Blu-ray

A bejegyzés trackback címe:

https://bitsandpix.blog.hu/api/trackback/id/tr366935921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása