A jövőben a telefonod akár a lázadat is megmérheti

2014 július 19. - BoriG

A jövőben az okostelefonod is képes lehet felismerni, ha meg vagy fázva. Esetleg elemezheti majd a DNS-edet.

Forrás: Optics Express

A Polytechnique Montreal és a Gorilla Glass-t gyártó Corning kutatói olyan képernyő kifejlesztésén dolgoznak, amely érzékelői segítségével adatokat nyerhet például a felhasználó nyálából.

Az okostelefon képernyőjébe épített szenzorok lehetővé tehetnék a lázmérést, a cukorbetegek számára a vércukorszint mérését, és elméletben olyan platformokkal is képesek lennének kommunikálni, mint az Apple HomeKit-je. A felszanálók így valós időben jutnának hozzá az egészségi állapotukkal kapcsolatos információkhoz.

Mindeközben az a hír járja, hogy az Apple lecseréli a Corning által gyártott Gorilla Glass-t, és az iPhone 6 már zafirkristály kijelzővel kerül majd piacra. Az új fejlesztés arra ösztönözheti az Applet, hogy a Corning-gal maradjon.

Az Optical Society szabadon hozzáférésű folyóiratában, az Optics Express-ban megjelent publikáció szerint a kutatócsoport találmánya, amit ők az első lézerrel írt fényvezető rendszernek neveznek, úttörő szerepet játszat az említett területeken.

„Pandóra szelencéjét nyitjuk ki” fogalmazott a cikk társszerzője, Raman Kashyap, aki a Polytechnique Montreal elektrotechnika és mérnöki fizika tanára. Most, hogy a technológia rendelkezésre áll, „az emberektől függ, milyen új használati területeket találnak neki” tette hozzá.

A várakozások szerint ezeket az orvosbiológiai érzékelőket a tech vállalatok más eszközökbe például ablakokba, asztallapokba is be fogják építeni.

Hogy mindez lehetséges legyen, a kutatók lézer segítségével nyomvonalat rajzoltak üveglapra, így az képes a kis fénysugarak formájában érkező adatok továbbítására. A hullámvezetők csatornákként viszik tovább a fényt, hasonlóan az elektromos jeleket továbbító vezetékekhez. A hullámvezetők a megfelelő kóddal mobiltelefonokban is alkalmazhatóak lennének, a többi pedig csak a gyártók kreativitásától függ.

Bár technológia nem új, már körülbelül húsz éve ismeri a tudomány, de csak mostanában került újra a figyelem középpontjában, ugyanis a laboratóriumokban eddig létrehozott hullámvezetőből túl sok fény „szivárgott el” ahhoz, hogy megfelelően működjenek. A Corning és a Polytechnique Montreal kutatócsoportjának ezt a problémát sikerült áthidalnia.

A felhasználási lehetőségek közt megemlítik még a levegő szén-monoxid szintjének mérését és a mobil eszközök biztonságának növelését.

A technológiát alkalmazó a hőmérsékletérzékelő és a hitelesítési rendszer jelenleg szabadalmaztatás alatt van.

Szólj hozzá!

Címkék: biztonság okostelefon képernyő Corning

A bejegyzés trackback címe:

https://bitsandpix.blog.hu/api/trackback/id/tr126524499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása