App, ami beszéddé alakítja a jelnyelevet

2014 június 21. - BoriG

Frissítés: A videót a Berghs School of Coomunication marketing szakos tanulói készítették, nem a Google, és a Google Gesture nem létező szolgáltatás. Bár a koncepció nem valós, az elgondolás jó.

 

Egy fejlesztés alatt álló új applikáció segíthet a jelnyelv valós idejű megértésében.

A stockholmi Berghs School of Coomunication tanulói a Google-lel együttműködésben olyan app létrehozásán dolgoznak, ami beszéddé alakítja a jelnyelvet. A csapat ezért a munkájáért díjat nyert a Cannes Lions International Festival of Creativity-n, a világ kommunikációs szakembereinek egyik legfontosabb eseményén.

Az app – ami Google Gesture néven fut – a jelnyelvi beszélő alkarján viselt karpánt segítségével elemzi az izommozgást – ez a módszer elektromiográfiána néven ismert. Az így érzékelt mozdulatokat az applikáció jelelés közben alakítja hallható szavakká.

„Az emberek nagy többsége nem érti a jelnyelvet, így rengeteg érdekes beszélgetés sohasem történhet meg” hangzik el a Gesture videójában.

 

Jelnyelv azonnali fordításának problémájára szeretne az app megoldást nyújtani, hogy ne legyenek hézagok a párbeszédben, és ne kelljen a fordítóprogram hangjára várakozni.

A Google már régebben is foglalkozott olyan programok fejlesztésével, ami a siketek és nagyothallók számára lehetővé teszi a kommunikációt a technológia által. Az Andriod Google Fordítója például képes az élő beszédet szöveggé írott szöveggé alakítani.

Azt, hogy az app mikortól is lesz elérhető, még nem közölték.

Szólj hozzá!

Címkék: app Google IT

A bejegyzés trackback címe:

https://bitsandpix.blog.hu/api/trackback/id/tr166395365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása