Rongyos 25 millióért akár a tiéd is lehet az első űrben használt Hasselblad

2014 november 01. - BoriG

Sokan voltak már valamilyen szempontból elsők az űrben. 1961-ben, röviddel az első űrhajós csimpánzt, Ham-et követően, Yuri Gagarin volt az első ember, aki megtehette ezt az utat. A legelső fényképezőgép 1962-ben állhatott földkörüli pályára: egy Zeiss lencsés Hasselblad kameráról van szó, ami a NASA Mercury-Atlas 8 küldetésével jutott ki a világűrbe.

Kép: RR Auctions

Ez a kamera, a lencse és a filmmagazin  ami az 1963-as Mercury-Atlas 9 küldetésen vett részt  most az RR Auction aukciós háznál kerül kalapács alá. A fényképezőgéppel egykor csodálatos, elsősorban a bolygó időjárására és domborzatára koncentráló felvételek készültek.

May 16, 1963

A Hasselblad 500c-t egyébként egy houstoni üzletben vásárolták – ezekben az időkben még simán fel lehetett szerelkezni az űrutazásra egy sarki boltban. Wally Schirra, az egyik űrhajós vette meg a gépet, és segédkezett annak átalakításában (többek közt feketére festették a fényképezőgép fémfelületeit a fényvisszaverődés csökkentéséhez).

A Zeiss lencse (Carl Zeiss, Planar 1:2.8 f=80mm) két különböző Mercury küldetésen is az űrbe jutott, így ez az első Zeiss, ami egy embereket is szállító űrhajón utazhatott. Az antik tárgy valódiságát a NASA korabeli fotói bizonyítják, amin látható a lencse sorozatszáma.

A fényképezőgépet november 13-án fogják elárverezni, és az előzetes becslések szerint 50.000 és 100.000 dollár (kb. 12 - 25 millió Ft) közötti összeget fognak érte fizetni, de az RR Auctions egyik e-mailje szerint az aukciósház alelnöke, Bobby Livingston úgy gondolja, ennél akár sokkal többet is fizethetnek a kameráért.

A Hasselblad minden bizonnyal egy űrműtárgy-gyűjtőnél fog landolni. És mivel mostanában már igazán nem nagy kunszt az űrbe küldeni néhány apróságot, elképzelhető, hogy a vevő újra meg is repteti majd a kamerát egy friss sorozatért.

Szólj hozzá!

Címkék: fényképezőgép történelem aukció Hasselblad

A bejegyzés trackback címe:

https://bitsandpix.blog.hu/api/trackback/id/tr886855577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása