A Radiohead frontemberével indul a fizetős torrent

2014 szeptember 26. - BoriG

Ha még mindig azt hiszed, hogy a torrent technológia egyet jelent a digitális tartalmak ellopásával, akkor nagyot tévedsz – legalább is a BitTorrent szerint.

torrent.jpg

A Radiohead énekesével, Thom Yorke-kal összefogva a BitTorrent azt a lassan két éves ígéretét szeretne teljesíteni, miszerint meg fogja találni a módját, hogy fizetőssé tegye a torrentezést. A megoldás a BitTorrent Bundle elnevezésű multimédiás csomagjaiba épített „fizető kapu” képében már itt is van – ez az első alkalom, hogy a felhasználók pénzt adnak a torrentről letöltött tartalmakért.

„Ez az első fizetőkapus torrent, így most még csak teszteljük,” mondta Matt Mason a BitTorrent tartalomért felelős igazgatója, „de már egy kész terméket tesztelünk. Szeretnénk minél gyorsabban haladni, hogy más művészek is használhassák a technológiát.”

Yorke-nak nyolc éve ez az első szóló albuma, a lemez Tomorrow’s Modern Boxes címmel jelenik meg. A Bundle-t letöltve a felhasználó ingyen hozzájuthat a "A Brain in a Bottle" című számhoz és annak videoklipjéhez is. A többi hét dal illetve a lemezborító viszont csak 6 dollár megfizetése után válik elérhetővé.

„Ha minden jól megy, ez tökéletes módja lehet annak, hogy az alkotók újra némi irányítást nyerjenek műveik internetes kereskedelme felett,” nyilatkozta Yorke egy közleményben. „A torrent használatához nem kell szerverekre feltölteni az adatokat, és a felhős bohóckodásra sincs szükség.”

A hagyományos torrentek egy decentralizált technológia segítségével akár nagyon nagy állományok megosztását is lehetővé teszik egy földrajzilag szétszórtan elhelyezkedő csoport tagjai közt. A technológia a népszerű kalózoldalak – mint a Pirate Bay – által vált hírhedté, de gyakran zene, TV programok és filmek legális terjesztéséhez is használják. A torrenteket a Google, a Facebook, és más cégek is szívesen használják nagy méretű fájlok vállalaton belüli megosztásához.

A BitTorrent Bundle egy olyan új típusú torrent, ami lehetővé teszi a létrehozója számára, hogy meghatározza, a fájlok mely része maradjon rejtve a felhasználó elől. Ezek az adatok elérhetővé válnak, ha a felhasználó kitölt egy űrlapot.

Amikor a Bundle-t 2013-ban először bemutatták, a zárolás egyetlen módja az e-mail cím kérése volt: a torrent letöltése után a felhasználó csak bizonyos fájlokat tudott megnyitni. A többi tartalom eléréséhez el kellett küldenie e-mail címét a Bundle csomag készítőjének.

Ez gyakorlatilag ingyenes hozzáférést jelent, a Bundle csomag létrehozója azonban egy e-mail címmel gazdagabb lesz, amit aztán marketing célokra használhat.

De a Bundle többre hivatott, mint a letöltők e-mail címének megszerzése. Célja, hogy az alkotók harmadik fél beiktatása nélkül adhassák el műveiket a rajongóknak.

Mason elmondása szerint a Bundle ötlete a BitTorrent vezérigazgatójától, Eric Klinkertől származik, aki élvekkel ezelőtt a Cannes-i Filmfesztiválon arról beszélt, hogyan lehetne jövedelmet generálni a szórakoztatóipart érintő kalózkodásból. Mason elmondta, Klinker egy olyan rendszert szeretett volna létrehozni, ami „az internet elveinek megfelelően működik, vagyis decentralizált, és a végfelhasználó által kontrollált.”

A vezérigazgató reményei szerint a technológia alkalmas lesz arra, hogy az alkotók bevételhez jussanak a kalóztartalmakból. A BitTorrent ebből a pénzből persze szeretne részesülni, bár a közeljövőben valószínűleg nem fog sokat látni belőle. Mason elmondása szerint a művészektől 10 százalékot kérnek a bevételeik után, a fizetés PayPal-lal vagy hitelkártyával lesz lehetséges, több, mint 140 különböző pénznemben.

A készítők az adatvédelemre is gondoltak . Alaphelyzetben a BitTorrent nem fér hozzá a Bundle használati adataihoz, az adott Bundle létrehozója viszont beállíthatja a használati adatok megosztását a BitTorrent-tel. A felhasználók korlátozott számban tölthetik le ugyan azt a Bundle-t, aztán kizárja őket a rendszer.

Mason szerint igazi löketet az adott a Bundle-nek, hogy a BitTorrent csapata valóban szeretett volna egy használható megoldást nyújtani a művészek számára internetes eladásaik és disztribúciójuk irányításához.

A technológia 2013 óta rengeteg előadót figyelmét felkeltette. Több, mint 10.000 művész regisztrált, hogy használhassa a Bundle-t, az létrehozott 450 Bundle-t pedig eddig több, mint 100 milliószor töltötték el. A Bundle technológiát olyan bestseller szerzők, Grammy díjra jelölt zenészek és Oscar-díjas filmkészítők is használták, mint a Public Enemy, Madonna, Moby, a Pixies, a Drafthouse Films, Tim Ferriss és Marc Ecko.

A következő hónapokban a BitTorrent már meglévő korlátozás mellé egy un. határérték zárat is szeretne beépíteni a Bundle-be. Ebben az esetben a Bundle a zárolt fájlok két csoportját tartalmazná: az egyik csoport fizetéssel lenne elérhető, a többi tartalom viszont csak azután válna hozzáférhetővé, hogy a Bundle létrehozója által meghatározott bevétel – például 1 millió dollár – összejött.

„Azért csináljuk, mert úgy látjuk, hogy így valami jót hozunk létre” mondta Mason. „Ha nem így lenne, bele sem kezdtünk volna.”

Szólj hozzá!

Címkék: internet letöltés BitTorrent

A bejegyzés trackback címe:

https://bitsandpix.blog.hu/api/trackback/id/tr416735551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása