Ez az ablak nélküli repülő nagy felbontású panorámaképekkel kápráztatná el az utasokat

2014 augusztus 17. - BoriG

Ehhez a kilátáshoz nincs szükség ablakra. Egy párizsi szákhelyű tervezővállalat, a Technicon Design nemrégiben díjat nyert az IXION Windowless Jet Concept-ért (kb. ablak nélküli repülőgép koncepció). Az alapötlet nem más, mint hogy a repülőgép külsejére szerelt kamerák által felvett tájat nagy felbontású képernyőkön jelenítsék meg a kabin falán és plafonján, ezzel 360-fokos látványt létrehozva.

Kép: Technicon Design

Persze a képernyőkön nem csak az éppen elsuhanó táj, de bármilyen kép megjeleníthető lenne. Ha óceán, vagy felhők felett repül a gép, a kivetítők mutathatnának például egy esőerdőt is. Esetleg azt, ahogy átrepül a Grand Canyonon. Vagy hogy mondjuk a Hold felé tart.

A kivetítők energiaellátásáról a gép külső felületén elhelyezett napelemek gondoskodnának.

Az ablakok eltávolításának lehetnek egyéb előnyei is. Nem csak az anyagfelhasználást és a költségeket csökkentené, de a gép súlyát is. Ablakok nélkül a repülőgép belső terét is rugalmasabban lehetne megtervezni.

Gareth Davis, a tervezési igazgató egy sajtóközleményben úgy fogalmazott „A projekt alapvetése nem bonyolult: szerettük volna a jelenlegi elképzeléseket kihívás elé állítani, valami olyat javasolva, ami kicsit más, de nem pusztán fantázia szüleménye. Hihető és releváns, egyben vitaindító koncepciót akartunk készíteni.”

A videó itt látható.

Hasonló ötlettől vezérelve más, átlátszó utasteret ábrázoló tervek is születtek már. 2012-ben a Paris Air Show-n az Airbus mutatott be egy belülről kijelzőkből álló törzzsel rendelkező repülőt. Az év elején egy bostoni mérnöki vállalat, a Spike Aerospace is ablaktalan, nagy képernyőkkel rendelkező szuperszonikus repülőgéppel állt elő.

Remélem, ezek a koncepciók jobban mutatják a repülés fejlődési irányát, mint az Airbus bicajnyereg-szerű ülésekkel rémisztgető szabadalma.

3 komment

Címkék: repülő

A bejegyzés trackback címe:

https://bitsandpix.blog.hu/api/trackback/id/tr776611293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ROTFL Manó 2014.08.18. 12:16:07

Évekkel ezelőtt fórumozgattunk arról, hogy ha a szárnyashajón ki lehet vetíteni az utastérben egy a parancsnoki hídra kitett kamera képét, akkor a fapados repülőkön miért nem adja egy kamera az előre néző képet, amit a pilóták látnak, egy másik kamera meg a gép hasa alatt elsuhanó tájat? Nem kell feltalálni semmi új dolgot ehez, csak a ma is létező, filléres technikát kéne alkalmazni.

2014.08.19. 10:22:08

Amíg nem kerül kereskedelmi forgalomba, teljesen értelmetlen ezekről beszélni, kb annyi, mintha scifit olvasnál. Szinte bárki tud renderelni ilyen 3D-s képeket, ez nem hír.
süti beállítások módosítása