Futurisztikus kézi röntgen segíthet a feketekereskedelem elleni harcban

2014 június 30. - BoriG

Lehet, hogy röntgenszemüveg még nincs – de a világ első kézi röntgengépe már létezik, segítségével a rendőség a robbanószerek, fegyverek és drogok után kutathat  nehezen hozzáférhető helyeken is.

miniz.jpg

Forrás: American Science & Engineering

Az Mini Z névre hallgató eszközt az American Science & Engineering fejlesztette ki, és ugyanazon a technológián (Z Backscatter) alapszik, mint a repterek nagy méretű szkennerei. A sugarak nem elég erőteljesek ahhoz, hogy a szerves anyagokon az orvosi röntgenhez hasonlóan áthatoljanak, és az ilyen felületeken szétszóródnak.

Defense One blog szerint a vállalat hét évig dolgozott azon, hogy miniatürizálja a technológiát, és előrukkoljon a 4 kilós készülékkel. Az eszköz használható szűk helyeken, például hajók belső terében, vagy csempészárut rejtő falakon.

Mivel a sugarak hatótávolsága csak néhány méter, a házkutatáshoz még mindig engedélyre lesz szüksége a rendőrségnek.

A „Z Backscatter” sugarak a szerves anyagokon kívül a fém tárgyakat is észlelik, képesek felderíteni a készpénzt, fegyvereket és drogokat. A Daily Mail szerint a készülék akár a 3D nyomtatással készült fegyvereket is ki tudja mutatni.

Az eszközhöz csatlakoztatott tablet az információt valós időben jeleníti meg, így egy adott tárgyat több szögből is gyorsan meg lehet vizsgálni. A kezelőnek nincs szüksége külön képzésere a szkenner használathoz, a Defense One szerint még olvasni sem kell tudni hozzá.

Az AS&E vezérigazgatója, Chuck Dougherty a Daily Mail-nek úgy nyilatkozott, hogy a Mini Z „gyökeres változást hozhat a bűnüldözési és határbiztonsági szervek számára, akinek folyamatos kihívást jelent a lehetséges fenyegetések gyors és pontos felderítése a nehezen elérhető helyeken.”

A Mini Z honlapján elérhető szimulációs játék az eszköz használatát mutatja be kikötőben, reptéren, határátkelőnél illetve városi környezetben. 

fogas.jpg

Forrás: American Science & Engineering

1 komment

Címkék: biztonság

A bejegyzés trackback címe:

https://bitsandpix.blog.hu/api/trackback/id/tr436457663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

¿Qué tapas hay? 2014.06.30. 22:34:31

"világ első kézi röntgengépe"

Nem akarom én itt az AS&E boltját rontani, de ez messze nem az első kézi röntgengép, hanem csak az első olyan hordozható eszköz, ami a képalkotást a szórt fotonok érzékelése alapján végzi. Hordozható projekciós, vagy fluoroszkópiás eszközök elég széles választékban léteznek már, mind orvosi, mind műszaki, anyagvizsgálati, vagy biztonságtechnikai célokra.
süti beállítások módosítása