Kickened: ahová a nulla dolláros projektek mennek, meghalni

2014 november 17. - BoriG

Számos Kickstarter projekttel előfordul, hogy nem éri el a kitűzött célt, de létezik egy különösen szomorú hely az interneten az egyáltalán nem támogatott ötletek számára is. Ez a Kickened. Az oldal azokat a Kickstarter projekteket gyűjti össze és teszi közszemlére, amelyek egy fillért sem kaptak. Részben tanulságos, részben szórakoztató.

vt.jpg

Jelentős számú zenei projekt lelhető fel az archívumban, a ZZ-Top-szerű déli rockot játszó Mr. Blister-től a salsa-ban utazó Anthony T.-ig. A támogatókat sikeresen elijesztető ötletek közt megtalálható egy elől-hátul V-nyakú póló az izmos férfiak számára és egy olyan projekt is, melynek célja, hogy zenészekről mintázott bólogató bábukat készítsen.

Jelenleg 9021 projekt van a Kickended-en. Ez nem olyan rossz arány, ha azt vesszük, hogy a Kickstarter-en eddig több, mint 73.000-en kaptak megfelelő támogatást. A Kickened egyébként a Kickspy segítségével szerzi az adatokat. Ez az oldalt kifejezetten a Kickstarter projektek keresésére és követésére hozták létre. A Kickened alkotó Silvio Lorusso szerint az oldal „az a hely, ahol a támogatás nélkül maradt projektek második életet kapnak. A pénzkeresés terhétől megszabadítva őrzik az elvont ötletek tisztaságát.”

bacon.jpg

Sokat tanulhatunk a befuccsolt projektek végtelen sorát böngészve. Sokból hiányzik egy videó, vagy ami van, rossz minőségű. Néhány titokzatos, hiányos vagy túl rövid leírást tartalmaz, esetleg a mellékelt képek nem mutatják be a projekt célját. A projektek közt egyetlen olyan sem akad, amire ránézve az jutna az eszünkbe, hogy vajon miért is nem jött össze rá a pénz. Mindenkinek meg kellene látogatni ezt az oldalt, aki Kickstarter kampányt szeretne indítani, hogy tudják, mit ne csináljanak.

A Kickened ezzel együtt nem feltétlenül csak a kudarcról szól. Ezek a projektek tele voltak elszántsággal és reménnyel, csak a megfelelő vízió, kivitelezés vagy marketing-érzék hiányzott a befektetők megszólításához. Vegyük James Shipley-t, aki 2012-ben ControversaTees néven indított kampányt, hogy ellentmondásos üzenettel ellátott trikókat árulhasson, zéró dollár eredménnyel. Ez azonban nem állhatott az útjába. Huszonkét Kickstarter projekt köthető a nevéhez, ebből 9 meg is kapta a szükséges támogatást. Csak mert a kampányod végül a Kickened-re került, nem jelenti, hogy örökre a közösségi finanszírozás számkivetettje lettél.

Szólj hozzá!

Címkék: kickstarter

A bejegyzés trackback címe:

https://bitsandpix.blog.hu/api/trackback/id/tr56908557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása