Több, mint 400 illegális kereskedelemmel foglalkozó honlapot kapcsolt le az Operation Onymous

2014 november 09. - BoriG

A héten röppen fel Silk Road 2.0 internetes piactér leállításának, illetve a honlap üzemeltetéséért felelősnek tartott Blake Benthall elfogásának a híre. A drogokkal és egyéb illegális kereskedelemmel foglalkozó Tor hálózaton működő oldalt az FBI az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériumával együttműködve kapcsolta le.

Az állítólag Defcon néven futó és állítólag Silk Road 2.0 tulaj Blake Benthall kiiktatása mélyen érintette a mélyweb felhasználóiak közösségét.

 

A legújabb értesülések szerint az akció egy nagyobb terv része volt. A műveletben az FBI-t az Europol Európai Kiberbűnözés Elleni Központja, az USA Bevándorlási és Vám-végrehajtási Hivatala, a Belbiztonsági Nyomozóiroda és az Eurojust is segítette, ennek eredményeképpen összesen 17 személyt tartóztattak le és több, mint 400 online drogpiacot állítottak le.

Az Operation Onymous során 1 millió dollár értékű Bitcoin-t, 180.000 eurót, drogokat, aranyat és ezüstöt is lefoglaltak. Troels Oerting, az Európai Kiberbűnözés Elleni Központ vezetője a Wired-nek úgy nyilatkozott, hogy a teljes listát egyelőre még nem állították össze a lekapcsolt oldalakról, de köztük van a Cloud 9, a Hydra, a Blue Sky, a Pandora, a Topix, a Flugsvamp, a Cannabis Road és a Black Market.

A cikk szerint a bűnüldözési szervek nem közöltek – és valószínűleg a jövőben sem fognak – részleteket az arról, hogy hogyan sikerült lenyomozniuk a mélyweben található oldalakat. A lebukott oldalak nagy számát nézve elképzelhető, hogy a Tor hálózat egy biztonsági rését használták ki.

Oerting az monda, a módszerről nem fog beszélni. Elmondása szerint nem kürtölhetik világgá, amit csináltak, mert szeretnék újra és újra megismételni.

Andrew Lewman, a non-profit Tor projekt képviselője elutasította a biztonsági résről szóló feltételezéseket, szerinte klasszikus rendőri munkáról lehet szó.

Szólj hozzá!

Címkék: biztonság Tor

A bejegyzés trackback címe:

https://bitsandpix.blog.hu/api/trackback/id/tr596879641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása