Komoly biztonsági rést találtak a Yosemite-ben

2014 november 05. - BoriG

A hírek szerint komoly biztonsági rést találtak az Apple OS X több verziójában, így a nemrég bevezetett Yosemite-ben is. Arról, hogy a sebezhetőség pontosan hol is található az operációs rendszerben, nincsen sok információ, de az Apple már dolgozik a probléma kijavításán.

Kép: Neowin

A hírbombát egy svéd hacker, Emil Kvarnhammar robbantotta, aki a rootpipe-ként emlegetett sebezhetőséget  felfedezte a régebbi OS X verziókban. Aztán arra is rájött, hogy kisebb módosításokkal ugyan azt a rés a Yosemite esetében is kihasználható.

A rootpipe lehetővé teszi, hogy a támadó root jogokat szerezzen egy admin fiókban és sudo parancsokat futtasson, így megkerülve az OS védelmi rendszerét. Kvarnhammar úgy döntött, hogy nem szeretne további információkat nyilvánosságra hozni a biztonsági résről, amíg azt az Apple ki nem javítja. Ennek – tájékoztató jellegű – határideje 2015. január.

Addig is a szokásos biztonsági ajánlások vannak érvényben: sál, sapka ne az admin fiókban végezzétek a napi teendők, és a bizalmas adatok védelmében használjatok merevlemez titkosítást.

komment

Címkék: apple biztonság Yosemite

A bejegyzés trackback címe:

https://bitsandpix.blog.hu/api/trackback/id/tr36868537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása