Működik a LEGO kockából készült apró fényképezőgép

2014 október 30. - BoriG

Az egész egy fenyőmaggal kezdődött. A Coloradói Állami Egyetemen tervezőgrafikusnak tanuló Ryan Howerter  fotó órán hallott először a Pinholo-ról, egy apró, de működőképes, fenyőmagból készült lyukkameráról. 

Kép: Flickr

Howerter, aki rajong a legóért, egyből tudta, mit kell tennie: kilyukasztott egy kétszer kettes LEGO kockát, és apró, de működő lyukkamerát készített belőle. A belsejébe fényérzékeny papírt helyezett, exponálta, így jöttek létre a pici, fekete-fehér képecskék. A méretek érzékeltetéséhez Howerter egy legó bábu kezébe helyezte a fényképet, amin, ha alaposan megfigyeljük, az egyetem egyik fája látható.

„A legnagyobb kihívás egyértelműen az volt, hogy sikerül-e egy igazi fényképet készíteni a kockával. Nem tart sokáig túlexponálni a papírt vagy filmet. A kép, amit a bábu tart, kb 10 másodperces záridővel készült” mondta Howerter. A diák egyébként továbbra is azzal próbálkozik, hogy használható negatívot készítsen legókamerával – a problémát a fim apró mérete jelenti.

Bár nem egyszerű egy ilyen pici lyukkamerával dolgozni, de a lehetőség mindenki előtt nyitva áll. Az anyaglistán a legó kocka mellett fekete szigszalag, film vagy fotópapír és egy darab sárgaréz lemezke is szerepel (erre egy kis lyukat kell fúrni). Ezen kívül nem árt, ha van hozzáférésed a fotók előhívásához használt felszereléshez is. A legó kocka belsejében található merevítő csövecskét el kell távolítani, a legmegfelelőbb alapanyag pedig a fekete kocka: ezzel minimalizáljuk a fényvisszaverődést.

Szólj hozzá!

Címkék: lyukkamera DIY LEGO

A bejegyzés trackback címe:

https://bitsandpix.blog.hu/api/trackback/id/tr116849617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása