A Google lelőtte a kalózoldalak forgalmát

2014 október 29. - BoriG

A múlt héten a Google megváltoztatta keresőmotorjának algoritmusát, ezzel pedig a keresési találatok közt sikeresen hátrébb sorolt jó néhány hírhedt és közismerten kalózkodással foglalkozó weboldalt.

Az új algoritmust úgy alakították ki, hogy törvényes oldalakat listázzon, ha a felhasználó olyan keresőszavakkal próbálkozik, mint a "download", "free" vagy "watch" – így az első találatok közt az Amazon, Spotify, Netflix és hozzájuk hasonló tartalomszolgáltatók jelennek meg.

A Searchmetrics cikke szerint a módosítás nagymértékben befolyásolja a kalózoldalnak a keresőről származó forgalmát. Nagy vesztes például a Project Free TV: egyik domainjének SEO láthatósága 96 százalékkal esett vissza a Searchmetrics rangsorában. Más oldalak, köztük a Pirate Bay, a Torrentz.eu, a ZippyShare, az ExtraTorrent, és a KickassTorrents – vagyis az illegális tartalmak legnépszerűbb internetes forrásai – keresőmotorokból származó forgalma is visszaesett.

Úgy tűnik, ez az algoritmus-módosítás a Google első sikeres kísérlete a kalózoldalak keresőmotorbeli láthatóságának csökkentésére. Bár 2012-bne a keresőóriás már megpróbálta hátrébb rangsorolni azokat az oldalakat, melyek nagy mennyiségű érvényes DMCA bejelentést kaptak, de ez nem sokat segített a láthatóságuk csökkentésében.

Amellett persze, hogy a keresési eredmények közt kalóz tartalmakat hátrébb sorolja, a Google továbbra is teljesíteni fogja a jogsértő oldalak linkjeinek eltávolítására irányuló kéréseket. A múlt évben a keresőóriás több, mint 220 millió hasonló kérelmet kapott, a legtöbbre hat órán belül válaszoltak is.

komment

Címkék: kalóz Google

A bejegyzés trackback címe:

https://bitsandpix.blog.hu/api/trackback/id/tr396844833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása