Végleges: 19 milliárd dollárt fizetett a Facebook a WhatsApp-ért

2014 október 06. - BoriG

A Facebook hivatalosan is a WhatsApp tulajdonosa lett, miután a múlt héten az Európai Bizottság is jóváhagyta a felvásárlást.

Hétfőn a közösségi háló az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletéhez benyújtott dokumentumában is megerősítette, hogy a tranzakció megtörtént. A dokumentum kitér arra, hogy a WhatsApp a Facebook kizárólagos tulajdonú leányvállalataként fog tovább működni, és hogy a WhatsApp társalapítója és vezérigazgatója, Jan Koum a Facebook igazgatótanácsi tagjaként fogja folytatni.

A Facebook február 19-én jelentette be, hogy a vállalat történetének eddigi legnagyobb tranzakciójának keretében összesen 19 milliárd dollárt tervez fizetni készpénzben és részvényekben a népszerű üzenetküldő alkalmazásért.  A hatósági jóváhagyás megszerzése érdekében azt is megígérték, hogy a WhatsApp teljes mértékben önálló vállalkozásként fog tovább működni. A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) ennek ellenére adatvédelmi aggályainak adott hangot a tranzakcióval kapcsolatban.

Bár az FTC jóváhagyta a felvásárlást, az ügynökség mindkét társaságot arra figyelmeztette, hogy folytassák a WhatsApp üzleti gyakorlatát, és tartózkodjanak a felhasználónevek, e-mail címek, földrajzi vagy egyéb adatok gyűjtésétől, továbbá hogy a vállalatok ne osszák meg a felhasználók telefonszámát harmadik féllel.

A Facebook vezérigazgatója, Mark Zuckerberg és Koum is megígérték, hogy a WhatsApp adatvédelmi szabályzatát változatlanul fenntartják. Az FTC mindenesetre figyelemmel fogja kísérni a vállalatok tevékenységét.

„Több százmillió felhasználó bízta személyes adatait a WhatsApp-ra” írta Jessica Rich, a FTC Fogyasztóvédelmi Irodájának igazgatója a Facebook-nak és a WhatsApp-nak áprilisban. „Az FTC munkatársai továbbra is figyelemmel kísérik a vállalatok gyakorlatát, így biztosítva, hogy a Facebook és a WhatsApp egyaránt betartsa a felhasználóknak tett ígéreteit.”

Ezzel szemben az üzlet lebonyolításához az Európai Bizottság jóváhagyását gyorsan és egyszerűen megszerezték, a Bizottság ugyanis kevésbé koncentrált az adatvédelmi problémákra, és többet foglalkozott a Facebook Messenger és a WhatsApp potenciális versenypozíciójával.

„Bár a Facebook Messenger és a WhatsApp is a legnépszerűbb alkalmazások közé tartoznak, az emberek tipikusan egynél több kommunikációs alkalmazást használnak,” nyilatkozta Joaquin Almunia versenypolitikai biztos a múlt héten. „Megvizsgáltuk a tervezett felvásárlást, és arra a következtetésre jutottunk, hogy nem fogja gátolni a versenyt ezen a dinamikus és növekvő piacon. A fogyasztók továbbra is a kommunikációs alkalmazások széles skálájából válogathatnak.”

Az Európai Bizottság a mobil üzenetküldők piacát dinamikusnak nevezte, és több versenyző terméket (Line, Viber, iMessage, Telegram, WeChat és Google Hangouts) is megemlített. A piac pedig még mindig vonzónak bizonyul a részesedésre vágyó vállalatok számára. A Yahoo pénteken jelentette be, hogy felvásárolta a MessageMe-t, egy a WhatsApp-hoz hasonló szolgáltatást, és a hírek szerint egy másik népszerű üzenetküldő alkalmazásba, a Snappchat-be is szeretne befektetni.

komment

Címkék: Facebook

A bejegyzés trackback címe:

https://bitsandpix.blog.hu/api/trackback/id/tr436764983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása