A Samsung Galaxy Edge úgy néz ki, mintha a jövőből jött volna

2014 szeptember 03. - BoriG

A Samsung az idei IFA-n nem csak a Note 4-et, hanem meglepetéskét annak dizájnos testvérét, a Galaxy Edge-t is bemutatta.

Kép: Neowin

A legújabb kütyükről szóló beszámolókban könnyen ráhúzzák bármire a futurisztikus jelzőt. A Samsung Galaxy Edge okostelefon jobb oldalán hajlított képernyőjével azonban teljes mértékben rászolgál erre a címkére.

A Galaxy Edge különbözik mindentől, amit eddig láttunk. Igen, jöttek már ki eszközök hajlított képernyővel, de ezeknél az egész monitort meghajlították, nem csak a szélét. A Galaxy Edge kijelzője pedig tulajdonképpen kettő az egyben: a gyönyörű Quad HD (2560 x 1440) főképernyő – ezt építették a Galaxy Note 4-be is – és a jobboldali vékony sáv, amit ikonokkal, widgetekkel vagy hasznos információkkal lehet megpakolni.

A Mashable beszámolója szerint ez a felállás a meglepően eredményesen működik. A telefon intuitív módon, könnyen használható, és nagyon jól képes kiszűrni a hamis-pozitív gesztusokat is. Egy mozdulattal válthatunk a különböző képernyők között is: egyebek mellett egy hírfolyam, S Health adatok (pl. lépésszámláló) és időjárási információk is elérhetőek.

Ha a kezdőképernyőt nézzük, a lekerekített szélső sávban különböző appokat találunk, az itt megjelenő alkalmazásokról a felhasználó dönthet. Amikor egy app éppen működésben van, az oldalsó ikonok eltűnnek, de egy ujjmozdulattal vissza is hozhatóak. Ez a módszer kétségkívül sokkal gyorsabb és természetesebb, mint a hagyományos Android appváltó.

A Samsung néhány, kifejezetten az oldalsó képernyőre tervezett widgettel is felszerelte a telefont – így például egy stopperral és egy időzítővel, de egy vonalzóval is. Ez utóbbi inchben és centiméterben is képes mérni. Miért is ne?

Forrás: Mashable 

A szélső sávban ezen kívül a háttérkép is külön beállítható: ehhez bármilyen fotó (esetleg fotók) és egy sor filter is használható. A telefon oda-vissza mozgatásával a kép is elmozdul kissé, kifejezetten izgalmas hatást eredményezve. 

Ami igazán fontos, hogy a Samsung nyilvánossá fogja tenni a szélső sáv API-ját, így nyitva lesz a lehetőség más appok számára is, hogy kreatívan használhassák a képernyő adottságait. A Samsung a kamera felhasználói felülete is jó példa erre: minden gomb az oldalsávon helyezkedik el így a főképernyő csak a képeké.

A balkezeseknek sem kell arra várniuk, hogy a Samsung piacra dobjon egy kifejezetten nekik készült változatot. Csak fejjel lefelé kell tartani a készüléket, hogy a kép 180 fokkal elforduljon, bár így a home gomb a képernyő tetejére fog kerülni.

Az ügyes kis szélső képernyőtől eltekintve a Galaxy Edge azt tudja, amit a Galaxy Note 4, stylussal együtt. Ugyan azok a specifikációk vonatkoznak rá, kamerája ugyanúgy rendelkezik optikai képstabilizátorral és a home gombba épített ujjlenyomat-leolvasóval. A Gear VR virtuális valóság headsettel azonban nem lesz kompatibilis, erre egyelőre csak a Note 4 képes.

Ősszel már kapható lesz a Galaxy Edge, fehér és fekete színben. Árat még nem mondott a Samsung, de nagy biztonsággal mondható, hogy a Note 4-nél többe fog kerülni.

komment

Címkék: samsung okostelefon

A bejegyzés trackback címe:

https://bitsandpix.blog.hu/api/trackback/id/tr146666749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

coronarythief 2014.09.04. 11:08:00

és hogy lehet megfogni úgy a telefont, hogy ne nyomkodjam össze az oldalát?

battore · http://www.battore.com 2014.09.04. 12:37:44

Szerintem meg úgy néz ki, mint egy hőskori palmtop, a hajlított képernyőt kivéve. Feltéve ha a jövőben nem térnek vissza a 10-20 évvel korábbi designhoz.

wrstjnethn 2014.09.04. 14:11:37

Mikor megvettem az első okostelefont, meg kellett szokni, hogy az ujjam ne érjen a képernyő széléhez, mikor fogom. Ezt most hogy lehet megfogni???

Hentes pékné módra 2014.09.04. 16:28:26

Az android már jó ideje tudja szoftveresen mikor érsz hozzá véletlenül a széléhez, így nem nyomódik meg (mivel ugye közel 0 kávás telefonok is vannak, és ott sem okoz gondot mikor átnyúlsz a telefonon)
Inkább techdemó mint hogy gyakorlati haszna legyen. Csak megmutatták, hogy lehet ilyet is. De nem is gond egyébként, annyi az egyforma unalmas telefon, jó ha van egy-két érdekesség, még ha nem is fogja senki használni. Annó rengeteg fura alakú telefon volt (pl nokia 3650, siemens sx1) és üde színfolt volt mind, függetlenül a használhatóságtól.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.09.07. 14:24:27

:o az egy dolog, hogy a balkezesek fordítanak 180 fokot, hogy tudják használni a telefont, de forog vele a mikrofon/hangszóró is?
süti beállítások módosítása