Az Internet Archive 2,6 millió történelmi képet töltött fel a Flickr-re

2014 szeptember 02. - BoriG

Sokan ismerik az Internet Archive-ot, ami weboldalak milliárdjainak megőrzéséért felelős, de az már kevésbé közismert, hogy az általuk tárolt 19 petabájtnyi adat 600 millió oldal digitalizált szöveget is magába foglal. A legidősebb iratok több, mint 500 évesek.

Kép: Internet Archive

Új, The Commons nevű projektje keretében az Internet Archive ezeknek a digitalizált dokumentumoknak az illusztrációit – és a környező szövegeket – teszi közzé a Flickr-en.

Bár az Internet Archive összesen körülbelül 14 millió képet tervez felölteni a Flickr-re, kezdetben be kell érnünk egy 2,6 millió képből álló szerény kollekcióval. Persze ez is rengeteg képet jelent, és gyakorlatilag bármilyen témában találhatunk itt illusztrációkat, viszont nem csak az ábrázolások mennyisége csodálatra méltó.

14762206256_ca0c7c663c_z.jpg

A gyűjteményben minden ábrázolás pontos forrásmegjelöléssel szerepel: oldalszámmal, a kiadvány címével, szerzővel, témával és kiadóval együtt. Ezen kívül gyakran az ábrák fölött és alatt szereplő szövegek is elolvashatóak a Flickr leírásban.

Ezek a szövegek különösen fontosak az adatbázis kereshetővé tétele szempontjából, hiszen az olvasó így akár kulcsszavak segítségével böngészheti 500 év illusztrációit. Például a „love” keresőszó egy rakás kerubokat és udvarlást ábrázoló képet eredményez, a „mortis” szóra adott találatok viszont a korai modern kor emberének a halállal kapcsolatos bizarr viszonyáról árulkodnak.

A gyűjtemény nem egy újonnan felfedezett archívum képeit tartalmazza. Már évekkel ezelőtt digitalizálták őket, de csak most kerültek a figyelem középpontjába – eddig nyilvánosan rejtőzködtek.

komment

Címkék: internet

A bejegyzés trackback címe:

https://bitsandpix.blog.hu/api/trackback/id/tr156658041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.09.02. 21:50:48

Eltart majd egy darabig, amíg végignézem..
süti beállítások módosítása