A Google titokban drónos kiszállítási rendszert tesztelget

2014 augusztus 29. - BoriG

A Google bejelentette, hogy Project Wing kódnév alatt drónos kiszállítási rendszer fejlesztésén dolgozik Ausztrália egy eldugott szegletében.

Google-drone-01Kép: Google, YouTube

A Project Wing alapítója, Nicholas Roy szerint a Google már két éve dolgozik titokban a projekten a vállalat Google X névre hallgató, jelentős technológiai fejlesztésekkel foglalkozó osztályán.

Ebben a videóban, amit a csütörtökön töltöttek fel a YouTube-ra, a Google elmondja, hogy jelenleg egy „pilóta nélküli repülőgépekből álló kiszállítási rendszert fejlesztésén dolgoznak”. A vállalat szerint a tesztek során már sikeresen juttattak el elsősegély-dobozt, édességeket, kutyaeledelt és vizet is néhány helyi farmra.

„A biztonságos kiszállítási rendszert megvalósító technológia fejlesztése még a kezdeteknél jár, de úgy véljük, komoly lehetőséget rejt, lehetővé téve az áruk gyorsabb, biztonságosabb és hatékonyabb célba juttatását” írja a Google a YouTube-on.

Neil Parfitt, egy ausztrál farmer volt az első, aki nem Google alkalmazottként kapott drónnal kiszállított csomagot – egy Cherry Ripe csokit. A csokoládé megvásárlásához Neil-nek normális esetben 10km-t kellene vezetnie a legközelebbi városig. A tesztrepülést bemutató videóban Parfitt kutyája is kap némi csemegét Roy-tól, aki a szomszéd birtokról indította útjára a küldeményt.

Egy hét alatt a csapat több, mint harminc tesztrepülést végzett Ausztráliában, ami ideális helyszínnek bizonyult a domborzati viszonyok és az ország pilóta nélküli repülőkkel (angol rövidítésben UAV) kapcsolatos tapasztalatai miatt is.

 „Ausztrália lágy ívű dombjai, nyitott égboltja és az UAV innovációban játszott szerepe miatt is kitűnő választásnak bizonyult ahhoz, hogy a drónok prototípusait és a kiszállítási rendszert is itt próbáljuk ki először a laboratóriumi körülményeken kívül” mondja a Google.

Az Atlantic magazin szerint persze az ausztráliai tesztelés arra is tökéletes, hogy a Google kibújjon a pilóta nélküli repülőkre vonatkozó szigorúbb egyesült államokbeli szabályozások alól.

„A következő szakaszban arra lesz szükségünk, hogy a felhalmozódott lendületünk és lelkesedésünk által hajtva valóra váltsuk az álmunkat: hogy a küldeményeket sokkal gyorsabban, és megfelelő biztonsággal juttathassuk el a rendeltetési helyükre” nyilatkozza a videóban Dave Vos, a projekt vezetője.

Az Atlantic megfigyelése alapján a Google a fejlesztésnek ebben a korai szakaszában egy viszonylag szokatlan kialakítás, a síkszárnyú repülő és a helikopter hibridje mellett döntött, ami – a helikopterhez hasonlóan – függőlegesen száll föl, a repüléshez azonban vízszintes pozícióba vált. A kézbesítéskor a gép lebegés közben egy csörlő segítségével engedi le a csomagot. A kábel végén látható elektronikus kis doboz – amit a vállalat „tojásnak” nevez – érzékeli, ha a csomag földet ért, ekkor lecsatlakozik a küldeményről, a gép pedig visszahúzza.

Bár az Amazon már 2013-ban ígéretet tett a kézbesítő drón kifejlesztésére, de ebből eddig még nem sokat láttuk, a Google viszont elég komolynak tűnik. Lehet, hogy sokkal hamarabb fogunk repülő robotoktól csomagot kapni, mint azt gondolnánk.

komment

Címkék: drón Google

A bejegyzés trackback címe:

https://bitsandpix.blog.hu/api/trackback/id/tr496649051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása