Profi tippek a jobb csillagfotókhoz

2014 augusztus 27. - BoriG

Ha mindig is szeretted volna lefotózni a csillagos égboltot, vagy szeretnél jobb fényképeket készíteni az éjszakai égről, akkor szerencséd van. A Canon Ausztrália és Phil Hart fotós – aki nem mellesleg az AstroFest David Malin díjának nyertese és számos valóban lélegzetelállító asztrofotó készítője – összedobtak egy rövid videót, ami hasznos tippekkel lát el a megfelelő állvány kiválasztásától az expozíciós beállításokig.

Kép: Canon

Milyen felszerelésre lesz szükséged?

Hart több mint 20 éve foglalkozik asztrofotózással, ezt tükrözi a felszerelése is. Rengeteg különböző, kifejezetten asztrofotózáshoz használt speciális eszközzel dolgozott már, ami persze nem olcsó mulatság. Viszont ahhoz, hogy az éjszakai égboltról egyszerűbb, de nem kevésbé gyönyörű fényképeket készíts, nem igazán lesz szükséged ilyesmire. Hart szerint az egyik legfontosabb eszköz, amit érdemes beszerezni, egy jó minőségű, strapabíró állvány. A fotós gömbfejet használ állványához, így a szabadon mozgathatja fényképezőgépét gyakorlatilag bármilyen irányba,

Jó, ha van kioldókábeled, nagyon hasznos tud lenni. De ha nincs, az sem tragédia. Az elmosódott képeket eredményező beremegést segíthet elkerülni, ha a kamera önkioldóját használod 2 másodpercre időzítve. Így már nyertél is két másodpercet a kép elkészülése előtt, ami pont elég lesz arra, hogy a fényképezőgép remegése – ez a kioldógomb lenyomásától jön létre – megszűnjön. A tükör felcsapása az exponálás előtt szintén csökkenti a bemozdulásból adódó problémákat.

Fókuszálj

Ez egy kicsit trükkös lehet azoknak a fotósoknak, akik még csak most ismerkednek a csillagos égbolt fényképezésének rejtelmeivel. Hart kedvelt megoldása, hogy a fényképezőgépet és az állványt még sötétedés előtt felállítja, így napfénynél még könnyedén tud távoli tárgyakra fókuszálni. Ezután manuális módba állítja a lencsét, és mikor beesteledik, már nem kell ezzel foglalkoznia.

Egy másik lehetőség, már éjszaka, ha egy fényes utcai lámpára, esetleg a Holdra fókuszálsz.

Felvétel!

Először is, állítsd a gépedet kézi üzemmódba, a képek rögzítését pedig RAW formátumba. Állítsd a blendét f/2,8 rekeszértékre. Ha az objektíved nem olyan gyors, akkor használd a lehető legnagyobb rekeszértéket. Mivel RAW módban fogsz fényképezni, egy 3200-as ISO sem lesz akkora probléma, a zajcsökkentő szoftver és a fejlett érzékelő technológia rengeteget segítenek a zaj minimalizálásában.

Annak ellenére, hogy Hart RAW formátumban fényképez, fontosnak tartja, hogy a fehéregyensúly nappali vagy napos beállításban legyen. Így, magyarázata szerint, a gép képernyőjén megjelenő színek megfelelnek az égbolt valódi színének.

Kép: Canon

Csillagjárást egy expozícióval

A csillagnyomok fényképezése egyre nagyobb népszerűségnek örvend – jogosan. Érdekesen közelít meg egy már eleve érdekes témát, és ez igazán különleges képeket eredményezhet. A csillagjárás fényképezésének van pár módja, a legegyszerűbb (vagy legalább is a legkevesebb utómunkát igénylő) módszer, ha egy expozícióval dolgozunk.

Ehhez állítsd a fényképezőgépedet Bulb módba, a blendét f/4 értékre, az ISO-t pedig 200-ra. Kezdetnek a 15 perces záridő megfelelő lesz. A kamera típusától függően a záridőt beprogramozhatod, vagy egy kioldókábel segítségével kinyithatod, majd 15 perc elteltével becsukhatod a zárat.

Persze a csillagjárás egy expozíciós fényképezése nem feltétlenül ideális minden körülmények között. Ugyan ez elmondható a rekeszidőről, az ISO értékekről, stb. Mint a fényképezés minden területén, itt is az adott szituációhoz kell alkalmazkodni. Sok függ attól, hogy milyen fényviszonyok közt dolgozol, milyen hatást szeretnél elérni a képen, hogy mit is fényképezel, és a sort még lehetne folyatni. A Hart által említett értékek jó kiindulópontot jelenthetnek, de mindig törekedni kell arra, hogy a beállításokat a lehető legjobban a körülményekhez igazítsuk.

Szólj hozzá!

Címkék: Canon éjszakai égbolt

A bejegyzés trackback címe:

https://bitsandpix.blog.hu/api/trackback/id/tr306642877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása