Az Apple végre megszabadul az iPhone összeszerelésénél haszált ártalmas vegyszerektől

2014 augusztus 14. - BoriG

A benzol és az n-hexán két olyan vegyület, mely kapcsolatba hozható a rákkal illetve idegkárosodással – és mindkettőt használták Apple termékek (iPhone-ok, iPad-ek, iPod-ok és Mac számítógépek) végső összeszerelése során, legalább is mostanáig.

Kép: Apple

A tech-óriás szerdai bejelentése szerint mind a benzol, mind pedig az n-hexán használatát megtiltják készülékeik végső összeszerelési fázisában – adta hírül a The Associated Press. Az Apple a korlátozást a termékeiket gyártó munkások védelmében vezette be.

A The Associated Press értesülései szerint a két potenciálisan veszélyes anyaggal kapcsolatban az Apple négy hónapon keresztül 22 gyárban folyatott vizsgálatot, és az eredmények alapján az 500.000 dolgozó egyike sem volt veszélyeztetve. Mint kiderült, az említett vegyszereket mindössze négy gyárban használták, és az Apple szerint mind a négy helyen a határértékeket nem meghaladó mennyiségben. Ezen eredmények ellenére a cég bevezette a tiltást.

Öt hónappal ezelőtt két jogvédő szervezet, a China Labor Watch és a Green America kérvényezte az Apple-nél a veszélyes anyagok használatának megszüntetését. Akkor az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal adataira hivatkoztak, miszerint a benzol rákkeltő, és többek közt leukémiát és egyéb vérbetegségeket okozhat, az n-hexánt pedig az idegkárosodással hozták összefüggésbe.

Bár az Apple még mindig engedélyezi ezeknek az anyagoknak a felhasználását a gyártás korai stádiumában, a megengedett mennyiség felső határát csökkentették, írja továbbá az The Associated Press. A vegyszereket egyébként jellemzően tisztítófolyadékok, oldószerek alkotóelemei.

„Mindent meg akarunk tenni a vegyszereknek való kitettség megszüntetése érdekében, illetve szeretnénk minél érzékenyebben viszonyulni a dolgozók problémáihoz” nyilatkozta Lisa Jackson, az Apple környezetvédelmi vezetője a The Associated Press-nek. „Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a zöldebb vegyi anyagok használatával a jövő felé tekintve példát mutassunk.”

A tiltás azután jött, miután az Apple-t kritika érte, hogy beszállítóinak üzemeiben több munkaügyi szabálytalanság (hosszú munkaidő, alacsony bérek, rossz életkörülmények) fölött is szemet hunyt. Az Apple azóta ellenőrizte a szóban fogó gyártókat, és elkötelezettséget tanúsít a biztonságos és tisztességes munkakörülmények megteremtése iránt a teljes ellátási láncban.

komment

Címkék: apple

A bejegyzés trackback címe:

https://bitsandpix.blog.hu/api/trackback/id/tr206602513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása