A BitTorrent P2P alapú üzenetküldő appal rukkolt elő

2014 augusztus 01. - BoriG

Alig egy évvel azután, hogy bejelentette, biztonságos cset-programot szeretne fejleszteni, a BitTorrent tegnap bemutatta az adatvédelemre és biztonságra fókuszáló új üzenetküldő szolgáltatását, a Bleep-et. Más népszerű platformokkal – mint például a Hangouts, az AIM vagy a Skype – ellentétben a Bleep lehetővé teszi az információcserét anélkül, hogy az adatok áthaladnának egy központi szerveren.

Kép: Bleep

„De mi az, hogy blíp, kérdezhetik sokan. Azt szerettük volna kifejezni, hogy mi nem látjuk az üzeneteket vagy a metadatát. Bármi, amit mondasz, nekünk olyan, mintha kisípolták volna” magyarázza a BitTorrent szenior termékmendzsere, Jahee Lee egy blogbejegyzésben. 

A Bleep a distributed hash table (magyarul megosztott hash táblázat) technológiát használja, ami a BitTorrent és a uTorrent torrentjeinek a decentralizálásáért is felelős. A cset-szolgáltatás továbbá végpont-végpont közötti rejtjelezést (end-to-end encryption) tesz lehetővé, és a nagyobb biztonság érdekében olyan fejlett titkosítási protokollokat használ, mint a curve25519, ed25519, salsa20, poly1305.

Lee szerint az alkalmazás hasznos eszköz lehet például barátok számára, akik szeretnék, ha beszélgetéseik négy szem közt maradnának, vagy újságíróknak, akik bizalmas információkat cserélnek a forrásaikkal, esetleg diplomaták titkos kommunikációjának elősegítéséhez, illetve azoknak a vállalatoknak az érdeklődésére is számot tarthat, akik szeretnék kommunikációjukat a kémkedéstől megóvni.

A Bleep decentralizált felépítését bármilyen más, SIP kommunikációs protokollal kompatibilis program is használhatja. „Elméletileg, amennyiben az üzenetküldő app SIP protokollt használ, egyáltalán nem bonyolult a váltás a szerver alapú rendszerről a mi platformunkra” mondta a BitTorrent kommunikációs igazgatója, Christian Averill, hozzátéve, hogy szívesen kapcsolatba lépnek a P2P üzenetküldési technológia iránt érdeklődőkkel.

A Bleep fiók létrehozása e-mail cím vagy mobiltelefonszám megadásával lehetséges. Lehetőség van a feliratkozásra a személyes adatok megadása nélkül is. Az app jelenlegi, pre-alfa verziója egyelőre csak Windows 7 és 8 alatt fut. A cég felhívta a figyelmet arra is, hogy a program egyelőre tartalmaz néhány ismert hibát, és várhatóan újabbakat is felfedeznek majd a tesztelők.

Itt feliratkozva ki is próbálhatjuk a pre-alfa szakaszban járó Bleep-et.

1 komment

Címkék: p2p app BitTorrent Bleep

A bejegyzés trackback címe:

https://bitsandpix.blog.hu/api/trackback/id/tr716563993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FurryParadise · http://furryanimations.blogspot.com/ 2014.08.02. 00:08:00

Ezt is biztosan meg tudják oldani hogy visszafejtsék az egészet.
süti beállítások módosítása