A Pelicana light-field kamerát gyárt okostelefonokhoz

2014 július 29. - BoriG

Miközben a Lytro legújabb light-field (fény-tér) kameráját készül épp piacra dobin, a Pelican Imaging is feltett néhány olyan képet a netre, amit a saját, okostelefonokhoz tervezett mátrix kamerájával készített.

Forrás: Pelican Imaging

A fényképezőgép a kép mélységére vonatkozó minden adatot rögzít, ezért az így készült fotókon utólag megváltoztatható a fókusz, és más jellemzők, mint például a mélységélesség is.

A Pelican saját verziója a light-field kamera témára jó ideje fejlesztés alatt áll, hiszen a vállalat már 2011-ben megvillantotta a prototípust.

A Lytro-től eltérően a Pelican terméke apró, mártix-szerűen elhelyezkedő kamerákból – illetve szenzorral ellátott lencsékből áll. Ez a felépítés teszi lehetővé a kis méretet, amitől az eszköz alkalmassá válik az okostelefonokban való használathoz.

Forrás: Pelican Imaging

Fotózáskor a kis kamerák mindegyike elkészíti a fényképet ugyanarról a területről, ezután a Pelican szoftvere fűzi őket egy, mélységinformációval rendelkező képpé. A kameramátrix nem rendelkezik mozgó részekkel, így gyakorlatilag minden fókuszban van.

Az eszköz kevesebb, mint 3mm vastag, 1080/30p formátumú videó felvételeket és 8 megapixeles állóképeket produkál.

A vállalat honlapján találhatunk néhány Pelican kamerával készült mintafotót. Azon kívül, hogy a fotóra kattintva megváltoztathatjuk, hogy mi legyen fókuszban, lehetőség van magának a mélységtérképnek a megtekintésére illetve játszhatunk a blur effekttel, hogy a kis mélységélesség hatását keltő képet kapjunk.

A fókusz utólagos megváltoztatására több okostelefon is képes, mint például a Samsung Galaxy S5 vagy néhányan a Nokia Lumia sorozatból, de ezek inkább a szoftveres, mint a hardveres megoldásnak köszönhetően készítenek több felvételt különböző fókuszponttal. A plenoptikus élményhez eddig a THC One M6 került legközelebb egy mélység-érzékelő modullal.

komment

Címkék: kamera-telefon light-field

A bejegyzés trackback címe:

https://bitsandpix.blog.hu/api/trackback/id/tr586555775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása