Az Internet Explorer volt a legsebezhetőbb böngésző 2014 első félévében

2014 július 28. - BoriG

A böngészők piacán folyó versenyt három nagy játékos határozza meg: a Microsoft, a Google és a Mozilla. Persze létezik még néhány más program is, mint például a Safari vagy az Opera, de a felhasználók számára a legismerősebbek mégis az Internet Explorer, a Chrome és a Firefox marad.

Forrás: Neowin

Bár a böngészők ingyenesenesek, a gyártók számára nagy üzletet jelentenek. Hogy miért? A bevétel forrása az a keresőmotor, ami a program telepítése után alapértelmezettként jelenik meg. A hírek szerint a Firefox-nak évente nagyjából 300 millió dollárt fizet a Google azért, hogy keresőmotorja a böngésző gyári beállításai közt szerepeljen. A Google számára az üzlet nagyon is megéri, hiszen befektetett dollárok minden valószínűséggel többszörösen megtérülnek: ha a Firefox felhasználók a Google-t használják kereséseikhez, szélesebb közönséghez jutnak el a hirdetések.

A Bromium legfrissebb jelentése szerint az Internet Explorer volt a legsebezhetőbb böngésző 2014 első félévében. A vállalat szerint 2014-ben eddig az IE volt a legtöbbet javított és a legtöbbet támadott szoftver, maga mögé utasította a Java-t és a Flash-t is.

Forrás: Neowin

A grafikon a programok sebezhetőségének alakulását mutatja. A kék oszlopok a 2013-as adatokat mutatják, a pirosak pedig az ez évieket. Az Internet Explorer sebezhetősége láthatóan növekedett 2013 óta, és a többi vizsgált termékhez képest is meglehetősen magas. Ráadásul a kék oszlopok egész éves adatokat tükröznek, vagyis az IE ellen már 2014 első félévében több sikeres támadást intéztek, mint az előző évben összesen.

Mivel a jelentés az átlagos felhasználók által gyakran használt termékekre fókuszált, ezért a böngészők mellett más, népszerű alkalmazások is szerepelnek benne. Érdemes megemlíteni, hogy az Office még mindig nagyon biztonságosnak számít, ez megnyugtathatja a vállalatokat, amelyek különösen sokat használják az Office termékeket.

De hogy került az Internet Explorer a lista elejére? Az elsőség valószínűleg annak tudható be, hogy az IE részesedése a böngészők piacán nagy, és a program régebbi verziói, mint pl. az IE6 még mindig gyakran futnak az új frissítésekkel már nem rendelkező Windows XP-t használó gépeken, így könnyen célponttá válnak.

Attól függetlenül azonban, hogy mivel böngésszük a netet, a józan paraszti ész még mindig a leghatásosabb védelem a támadások ellen. Ha egy internetes oldal egy fáj letöltését, vagy egy új add-on telepítését ajánlja föl – ha csak nem kifejezetten ezért kattintottál rá – a legjobb taktika a fájlok letöltésének visszautasítása és az oldal elhagyása.

komment

Címkék: biztonság

A bejegyzés trackback címe:

https://bitsandpix.blog.hu/api/trackback/id/tr596550609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andersohn 2014.07.28. 23:43:57

Míg a cikk egyes részeivel nem lehet vitába szállni, azért azt tegyük hozzá, hogy az eredeti cikk szerint nem a legsebezhetőbb volt az IE az első negyedévben, hanem a legtöbb javítást kapó! Azért a kettő nagyon nem ugyanaz, erre kéretik odafigyelni..

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.07.29. 06:32:30

@Andersohn: az is benne volt, bár tény és való, hogy nem az volt a cím
süti beállítások módosítása