Twitter robot figyeli az USA kongresszusának Wikipedia-szerkesztéseit

2014 július 14. - BoriG

Új Twitter robot pásztázza és posztolja az Egyesült Államok Kongresszusának IP címeiről származó névtelen Wikipedia szerkesztéseket.

ce.jpg

 

A @congressedits Twitter-fiókot követve bárki valós időben értesülhet róla, ha az amerikai Képviselőház vagy a Szenátus dolgozói bármilyen változtatást hajtottak végre a szócikkekben. Az ugyan nem állapítható meg, hogy ki is szerkesztette az online enciklopédiát, de az, hogy egész pontosan mit változtattak meg, visszakövethető.

Az eddigi módosítottak közt szerepel a Step Up 3D című zenés-táncos filmről szóló bejegyzés, és Justin Amash republikánus politikus oldala is, bár ezek után a politikusok és alkalmazottak valószínűleg jobban oda fognak figyelni, ha munkaidőben Wikipedia szócikkeket szeretnének szerkeszteni. Az ötletet egy hasonló Twitter-fiók adta, ami az angol parlament Wikipedia szerkesztéseit közli, és mintájára más országokban (többek közt Kanadában, Franciaországban és Svédországban is) létrehozták a fiók helyi megfelelőjét.

A @congressedits megalkotója, Ed Summers webfejlesztő szerint a robot célja nem a Kongresszus dolgozóinak tettenérése, hanem az átláthatóság és az elszámoltathatóság elősegítése. „Nem azt akartam @congressedits-szel, hogy valamilyen a butaságára hívjam fel a figyelmet, vagy hogy választott tisztségviselőinket becsméreljem” írja blogjában. „Valójában a @congressedits eddig csak néhány változtatást csípett el, és ezek nagy része elég hétköznapi. De miért ne javíthatnák ki a helysírást, vagy frissíthetnék egy film szócikkét a Kongresszus munkatársai vagy akár a politikusok? Nem hiszem hogy ez újdonság lenne, ők is csak emberek.”

Summers projektjével arra szeretné ösztönözni a képviselőket és munkatársaikat, hogy vegyenek részt névvel is a Wikipedia szerkesztésében, hogy tudásukkal, ismereteikkel az enciklopédiát gazdagítsák, illetve hogy értelmes vitára használják a felületet. „Az országban, de az egész világon is igény rá, hogy a technológia segítségével átláthatóbbá tegyük a demokráciáinkat” írja. „Azért hoztam létre a @congressedits Twitter-fiókot, mert szeretném, ha több, jobb hozzá hasonló eszközt fejlesztenének… Szeretném, ha jobban megértenék egymást az emberek, ha hajlandóbbak lennének a párbeszédre.”

Szólj hozzá!

Címkék: Twitter

A bejegyzés trackback címe:

https://bitsandpix.blog.hu/api/trackback/id/tr236508039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása