Egy nem hivatalos XP frissítés borzolja a Microsoft kedélyeit

2014 május 20. - Schrodingerervin

A Microsoft XP felhasználók kezdenek rájönni, hogy a most már a gyártó által nem támogatott operációs rendszerük továbbra is képes biztonsági frissítések letöltésére, még ha ezek az XP egy másik verziójához készültek is. Ehhez mindössze néhány változtatást kell eszközölnünk a rendszer registry-jében.

Várható volt azonban, hogy a Microsoft ennek a hírnek kevésbé fog örülni, sőt, igyekszik minden felhasználót lebeszélni a kiskapu használatáról, annak ellenére, hogy segítségével továbbra is ingyenes juthatunk hozzá fontos biztonsági frissítésekhez.

A kérdéses kerülőutat a ZDNet munkatársa, Larry Seltzer hozta nyilvánosságra, lényege pedig, hogy a registry pár változtatásával elhitetjük a Windows Udpate rendszerével, hogy Windows Embedded POSReady 2009 (WEPOS) egy példányával van dolga. Ez utóbbi rendszert a Microsoft úgy írja le, mint olyan felület, ami ötvözi a Windows XP Professional teljesítményét és ismerős felületeit a sokkal kisebb mérettel és specifikus tulajdonságokkal, amit az egyes célszápítógépek (POS) igényelhetnek. Más szavakkal tehát – nagyon sok olyan közös pontja van a normál XP-vel, ami lehetővé teszi a frissítések kompatibilitását. Legalábbis elméletben.

Jerome Segura, a Malwarebytes vezető biztonsági munkatársa – olyan cégről beszélünk, amely a már nem támogatott XP további védelmével is foglalkozik – megjegyezte, hogy a fent említett kiskapu egyik legnagyobb előnye az egyszerűségében rejlik. „Mindössze egyetlen registry bejegyzést kell hozzáadnunk, és hirtelen a Windows frissítései azt hiszik, egy másik verziót futtatunk.” De azt is hozzátette: „Azok a felhasználók, akik végül kihasználják ezt a lehetőséget, olyan frissítéseket is megkaphatnak, amik a Windows XP alapverziójához végül sosem lesznek elérhetők – például egy fontos biztonsági frissítést az Internet Explorer 8-hoz”.

Segura úgy gondolja, a Microsoft egyelőre nem blokkolja a megoldást látványosan: „akár olyan párhuzamos, nem hivatalos javítások sorozatába is belefuthatunk így, amelyeket lelkes amatőrök hoztak létre, hasonlóképp, mint a mobiltelefonoknál, például ahogy sok tört iPhone fut Cydia rendszeren”.

Amikor a ZDNet kijött a kiskapu hírével és azzal, hogy a megoldás ténylegesen működik, a Microsoft megkereste az oldalt és a következő közleményt adta ki:

Azok a biztonsági frissítések, amelyek ilyen módon telepíthetők a Windows XP-re, más rendszerekre lettek kifejlesztve, ezért nem garantálható, hogy teljes mértékben megvédik a felhasználókat. Emellett az ilyen megoldásokkal élő Windows XP felhasználók nagy veszélynek teszik ki rendszereiket, kárt okozhatnak a gépeik működésében, hiszen ezek a frissítések az XP felületén nem lettek tesztelve. A legjobb megoldás az XP felhasználók védelmére az, ha egy modernebb operációs rendszerre váltanak, mint például a Windows 7, vagy a 8.1

A Microsoft természetesen már régóta az újabb rendszerre váltást szajkózza, azonban eddig elég kis eredménnyel. A NetMarketShare idén májusi jelentése szerint a felhasználók 26%-a továbbra is XP-t használ, ez az arány pedig összesen egy százalékkal csökkent csak az elmúlt három hónapban. Ha a csökkenés ebben az ütemben halad, további két évbe fog telni, míg az XP-t használók mindegyike új operációs rendszerre vált. Addig is azonban a felhasználók várhatóan továbbra is kiskapukat, vagy külső szolgáltatókat keresnek majd a rendszereik biztonságosan tartására.

 

Forrás

komment

Címkék: microsoft windows xp hack

A bejegyzés trackback címe:

https://bitsandpix.blog.hu/api/trackback/id/tr126222952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása